Korisnički alati

Site alati


2018:marin_parmac:cijeli_projektni_zadatak

Razlike

Slijede razlike između dviju inačica stranice

Poveznica na ovu usporedbu

Starije izmjene na obje strane Starija izmjena
Novija izmjena Novije izmjene na obje strane
2018:marin_parmac:cijeli_projektni_zadatak [2018/06/13 23:42]
mparmac
2018:marin_parmac:cijeli_projektni_zadatak [2018/06/13 23:50]
mparmac
Redak 51: Redak 51:
 Komunikacija s modulom se ostvaruje asinkronom serijskom UART komunikacijom. Potrebne su dva digitalna izvoda: Tx i Rx na Arduinu koji se spajaju na Rx i Tx izvode (UOČI: Rx→Tx; Tx→Rx) na mp3 modulu. Za rad mp3 modula potrebno je dovesti i napajanje (GND i +5V) s Arduino Duemilanove razvojne platforme. Na Arduino Duemilanove razvojnoj platformi odnosno na ATmega328p mikrokontroleru postoji sklopovlje za asinkronu serijsku komunikaciju koje je spojeno na USB kako bi se mogla ostvariti komunikacija s računalom. Zbog uhodavanja i nadogradnje sustava asinkrona serijska komunikacija sa mp3 modulom ostvarit će se programski. Pritom će se koristiti ugrađena biblioteka [[https://​www.arduino.cc/​en/​Reference/​SoftwareSerial|SoftwareSerial]] koja se već nalazi u Arduino IDE. Komunikacija s modulom se ostvaruje asinkronom serijskom UART komunikacijom. Potrebne su dva digitalna izvoda: Tx i Rx na Arduinu koji se spajaju na Rx i Tx izvode (UOČI: Rx→Tx; Tx→Rx) na mp3 modulu. Za rad mp3 modula potrebno je dovesti i napajanje (GND i +5V) s Arduino Duemilanove razvojne platforme. Na Arduino Duemilanove razvojnoj platformi odnosno na ATmega328p mikrokontroleru postoji sklopovlje za asinkronu serijsku komunikaciju koje je spojeno na USB kako bi se mogla ostvariti komunikacija s računalom. Zbog uhodavanja i nadogradnje sustava asinkrona serijska komunikacija sa mp3 modulom ostvarit će se programski. Pritom će se koristiti ugrađena biblioteka [[https://​www.arduino.cc/​en/​Reference/​SoftwareSerial|SoftwareSerial]] koja se već nalazi u Arduino IDE.
  
-===== RFID čitač ​ID-12 =====+===== RFID čitač ​MFRC522 ​=====
  
-RFID čitač ​ID-12 proizvođača ​ID Innovations namjenjen ​je za očitavanje ​125kHz ​RFID oznaka. ​Ima ugrađenu antenu koja osigurava domet od oko 12cm. Približavanjem ​RFID oznake čitač prosljeđuje jedinstveni identifikacijski broj oznake asinkronom serijskom komunikacijom ​na Arduino Duemilanove razvojnu platformu.+<font 14px/​Arial,​Helvetica,​sans-serif;;​inherit;;​inherit>​MFRC522 modul je RFID čitač/​pisač ​proizvođača ​NXP Semiconductors koji je namijenjen ​za očitavanje ​pasivnih ​RFID  oznaka ​propisanih ISO/IEC 14443 protokolomKomunikacija između modula i RFID oznaka se odvija ​na 13.56 MHz</​font><​font 12px/​inherit;;​inherit;;​inherit>​.</​font>​
  
 **Bluetooth HC-06 modul ** **Bluetooth HC-06 modul **
Redak 69: Redak 69:
 ====== Uloga na projektu ====== ====== Uloga na projektu ======
  
-Moj zadatak je bio upogoniti MFRC522 RFID čitač. Navedeni čitač radi na frenkvenciji 13.52 MHz i može očitavati //tagove //sebi kompatibilne. Navedeni modul se spaja na Arduino Duemilanove putem SPI komunikacije. U svrhu ove aplikacije ​ napisane su funkcije isReady() koja provjerava je li moguće očitati tag i funkcija returnID() koja vraća ID navedenog proizvoda u obliku stringa te su ostvarene komunikacije između RFID čitača i Arduina Duemilanove.+Moj zadatak je bio upogoniti MFRC522 RFID čitač. Navedeni čitač radi na frenkvenciji 13.52 MHz i može očitavati //tagove //sebi kompatibilne. Navedeni modul se spaja na Arduino Duemilanove putem SPI komunikacije. U svrhu ove aplikacije napisane su funkcije isReady() koja provjerava je li moguće očitati tag i funkcija returnID() koja vraća ID navedenog proizvoda u obliku stringa te su ostvarene komunikacije između RFID čitača i Arduina Duemilanove. MFRC522 čitač se napaja s Arduina tj. s 3.3V.
  
 Također, bio mi je zadatak napisati popratnu dokumentaciju i sudjelovati u izradi prezentacijskog materijala. Također, bio mi je zadatak napisati popratnu dokumentaciju i sudjelovati u izradi prezentacijskog materijala.
- 
-**Zadatak** 
- 
-Prvo je bilo potrebno povezati i ostvariti komunikaciju u sustavu (Arduino Duemilanove,​ RFID čitača, Bluetooth HC-06 modula i DFPlayer mp3 modula) koristeći rezultate projektnih zadataka kolegice i kolega iz grupe. Inicijalizacija Bluetootha ostvarena je naredbom BT.begin (Baudrate) u kojoj kao argument upisujemo brzinu slanja informacija. Na osnovu dohvaćenog ID-a, podatak se šalje Bluetooth komunikacijom do mobilnog uređaja i ispisuje na Bluetooth terminal HC-05. Prije toga potrebno je mogućiti Bluetooth vezu na mobilnom uređaju i instalirati Bluetooth terminal HC-05. 
- 
-Sljedeće, dizajnirati Android aplikaciju. Bilo je potrebno izraditi aktivnost AboutProjectActivity. Zadatak aktivnosti je prikaz korisničkog sučelja programa i omogućavanje interakcije korisnika s aplikacijom. Kroz padajući izbornik moguće je pokrenuti prikaz informacija o projektu i slika članova tima. Pritiskom na „O projetku“ pokreće se ProjectAboutActivity kojem je zadatak prikazivanje dizajna definiranog u activity_project_about.xml.Prikaz teksta ostvaren je oznakom <​TextView>​.Masno otisnut tekst //​(engl.////​bold////​)// ​ ostvaren je oznakom<​b>​.U res direktoriju bilo je potrebno razraditi izgled samog sučelja. Prikaz slika ostvaren je oznakom<​ImageView>,​ a slike je najprije potrebno dodati u direktorij res/​drawable.Raspored komponenti na zaslonu ostvaren je<​LinearLayout>​raspoređivačem. \\ Izraditi ikonu aplikacije u activity_product_info_input.xml. 
- 
-Kako bi se slijepim, slabovidnim i osobama sa slabijim vidom olakšalo rukovanje aplikacijom napravila sam da cijeli zaslon//​(engl. layout)// ​ na aplikaciji predstavlja veliki gumb tako da se pritiskom na zaslon pokreće govorno pretraživanje proizvoda na akciji i informacija o traženom proizvodu. 
- 
-Snimiti video, dodati glazbu i titlove. 
  
 **Rezultati projekta** **Rezultati projekta**
2018/marin_parmac/cijeli_projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)