Korisnički alati

Site alati


2014:sasa_tepic:projektni_zadatak

Razlike

Slijede razlike između dviju inačica stranice

Poveznica na ovu usporedbu

Starije izmjene na obje strane Starija izmjena
Novija izmjena
Starija izmjena
2014:sasa_tepic:projektni_zadatak [2014/05/12 15:07]
stepic [Ciljevi projekta]
2014:sasa_tepic:projektni_zadatak [2023/06/19 18:11] (trenutno)
Redak 2: Redak 2:
  
 ===== Svrha projekta ===== ===== Svrha projekta =====
 +
 Transparentno,​ sinkrono i neometano nadziranje,​upravljanje i automatizacija različitih aspekata kućanstva. Transparentno,​ sinkrono i neometano nadziranje,​upravljanje i automatizacija različitih aspekata kućanstva.
  
 ===== Korisnici projekta ===== ===== Korisnici projekta =====
 +
 Svi stanari kuće, stana, ili korisnici nekog poslovnog prostora, te ostali korisnici koji imaju omogućen udaljeni pristup sustavu. Svi stanari kuće, stana, ili korisnici nekog poslovnog prostora, te ostali korisnici koji imaju omogućen udaljeni pristup sustavu.
  
 Sustav treba biti zamišljen tako da na prirodan i logičan način prikazuje informacije korisniku, na različitim klijentskim sustavima koji posjeduju sučelje za prikaz i upravljanje (računalo, televizor, pametni telefon). Sustav treba biti zamišljen tako da na prirodan i logičan način prikazuje informacije korisniku, na različitim klijentskim sustavima koji posjeduju sučelje za prikaz i upravljanje (računalo, televizor, pametni telefon).
- 
  
 ===== Ciljevi projkta ===== ===== Ciljevi projkta =====
Redak 36: Redak 37:
  
 ===== Resursi ===== ===== Resursi =====
 +
 Ideja je da se Mainframe realizira na računalu koje ima malu potrošnju sa Linux operacijskim sustavom, da senzori i aktuatori budu realizirani sa mikrokontrolerima te da se komunikacija vrši preko Etherneta i bežične mreže niske potrošnje. Ideja je da se Mainframe realizira na računalu koje ima malu potrošnju sa Linux operacijskim sustavom, da senzori i aktuatori budu realizirani sa mikrokontrolerima te da se komunikacija vrši preko Etherneta i bežične mreže niske potrošnje.
  
-Mainframe može biti bilokoje računalo, no u svrhu ovog projekta koristiti će se RaspberryPi. +Mainframe može biti bilokoje računalo, no u svrhu ovog projekta koristiti će se RaspberryPi. Senzorski, akutatorski te agregatorski moduli biti će realizirani samostalno. 
-Senzorski, akutatorski te agregatorski moduli biti će realizirani samostalno.+
 ===== Ograničenja ===== ===== Ograničenja =====
  
 Osim ograničenja koja su specificirana u dokumentaciji modula koji bi se mogli koristiti, dodatna ograničenja postavljaju pojedini programski moduli Kućnog asistenta, koji će biti razjašnjeni prilikom realizacije. Osim ograničenja koja su specificirana u dokumentaciji modula koji bi se mogli koristiti, dodatna ograničenja postavljaju pojedini programski moduli Kućnog asistenta, koji će biti razjašnjeni prilikom realizacije.
 +
 ===== Komunikacija s ostalim podsustavima ===== ===== Komunikacija s ostalim podsustavima =====
  
-Komunikacija ​sa ostalim podsustavima može biti ostvariva ​na razini internetske komunikacije, preko bežične komunikacije koja je u sastavu Kućnog asistenta ili preko preusmjerivača (englrouterkoji bi preusmjerio komunikacijske pakete ​sa mreže ​i/ili podmreže Kućnog asistenta ​na mrežu ciljanog sustava.+Komunikacija ​unutar Kućnog Asistenta je podijeljena ​na sljedeći način: 
 + 
 +    * Ethernet (IEEE802.3) komunikacijaglavno računalo razmijenjuje podatke sa takozvanim Agregatorima ​preko HTTP-a. Agregatori na upit glavnog računala vraćaju podatke ​preko HTTP-u JSON formatu sastavljene preko unaprijed poznate sheme. 
 +    * Wireless ​(2.4GHz NRF24L01+komunikacija,​ senzori i ostali moduli komuniciraju isključivo ​sa unaprijed povezanim Agregatorima po posebnom skupu protokola jednoznačno nazvanim TePro. 
 + 
 +Poznavajućgore navedenu specifikaciju,​ bilo koji vanjski (u odnosu na Kućnog Asistenta) podsustav može komunicirati sa Kućnim Asistentom ​na sljedeće načine: 
 + 
 +    * Preko Ethernet-a, implementirajući "​mali"​ web poslužitelj za vraćanje podataka ​JSON formatu prema unaprijed dogovorenoj shemi 
 +    * Preko Wireless-a:​ 
 +      * direktnom implementacijom TePro skupa protokola na željenoj arhitekturi (s naglaskom da je za ovu varijantu potrebno detaljnije poznavati TePro) 
 +      * spajanjem na senzorski modul preko neke od serijskih komunikacija,​ razmijenjujući podatke prema unaprijed dogovorenoj shemi, dok se senzorski modul brine o dostavljanju tih informacija Kućnom Asistentu 
 ===== Komunikacija s vanjskim sustavima ===== ===== Komunikacija s vanjskim sustavima =====
  
Redak 51: Redak 65:
  
 Ukoliko vanjski sustav nije zamišljen da bude "​umrežen",​ postoji mogućnost da se taj sustav integrira u mrežu ili podmrežu Kućnog asistenta. Ukoliko vanjski sustav nije zamišljen da bude "​umrežen",​ postoji mogućnost da se taj sustav integrira u mrežu ili podmrežu Kućnog asistenta.
 +
 ===== Plan projekta ===== ===== Plan projekta =====
  
Redak 56: Redak 71:
 |30.04.2014 |Početak rada na projektu | |30.04.2014 |Početak rada na projektu |
 |12.05.2014 |Rezultati istraživanja postojećih rješenja | |12.05.2014 |Rezultati istraživanja postojećih rješenja |
-|+|  |  ​|
  
 \\ \\
  
2014/sasa_tepic/projektni_zadatak.1399900024.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)