Svrha projekta

Nite Lite sustav za noćnu rasvjetu omogućuje korisnicima pojednostavljeno kretanje po spavaćoj sobi u mraku.

Korisnici projekta

Svi stanari kuće, stana. Ugradnja ovog sustava pogotovo olakšava noćno kretanje djeci i starijima i pametno rješenje bilo bi ugraditi napredniji sustav po cijeloj kući ili pak skalama.

Ciljevi projekta

1. Detektirati kretanje pomoću PIR senzora i Arduina

2. Napisati programski dio za Arduino

3. Izraditi web stranicu

Resursi

1. Arduino Mega

2. protoboard

3. LED traka

4. RTC modul

5.PIR senzor

6.Ethernet Shield

Ograničenja

1. kućište

2. napajanje Arduina preko laptopa

3. spor odziv LED trake preko weba (oko 1 sekundu)

4. cijena koja bi ispala velika u odnosu na proizvode slične namjene

Komunikacija s ostalim podsustavima

Nite Lite se sastoji od 3 podsustava – PIR senzor, Ethernet Shield, RTC modul. Ta 3 podsustava predstavljaju detektor pokreta, vezu sa web serverom i praćenje točnog vremena i datuma.

Komunikacija s vanjskim sustavima

Nite Lite je sustav osmišljen kao samostalna jedinica.

Vlastita uloga na projektu

Zajedno s ostalim članovima tima bavila sam se proučavanjem sustava na noćnu rasvjetu. To podrazumijeva istraživanje o vrstama senzora pokreta, RTC modulu, Arduino mikrokontroleru te Arduino Shield-u. Prvi zadatak bio je osmisliti kako spojiti te komponente da ispune ciljani zadatak pritom pazeći na električke komponente, struju, potrebnu duljinu LED-trake i sve ostalo što je potrebno da bi sustav ispravno radio. Zatim sam proučavala svojstva RTC modula kako bih naknadno u kodu uspijeli upravljati LED-icama u točno određenom periodu i ispunili nekoliko načina rada sustava. Također bilo je potrebno postaviti osjetljivost senzora i to ispitati na nekoliko primjera kako bih se on palio samo pri ustajanju iz kreveta, a ne pri bilo kakvom pokretu prilikom spavanja. Zatim proučavanje svojstava Ethernet Shielda i kako se on spaja na sustav, korištenje SD kartice, inicijalizacija i komunikacija preko ethernet kabela. Posljednja uloga bila je spajanje sustava i njegovo testiranje te pomoć prilikom izrade i testiranja kodova za web server i arduino IDE sučelje.