Korisnički alati

Site alati


2011:miro_zelic:start

Miro Zelić

Sustav za automatsko upravljanje roletnama

Cijeli projektni zadatak

Svrha sustava

Omogućiti ugodniji boravak u prostorijama. Povezivanje sustava sa sustavom za klimatizaciju, kako bi se smanjila energija potrebna za kliatizaciju kuće.

Ciljevi

  • Povezati sustav sa meteorološkom stanicom, sustavom za klimatizaciju i sustavom za detekciju prisutnosti ukućana.
  • Omogućiti više modova rada kako bi vi zadovoljili ukućane.
  • Programirati sustav kako bi prvih 60 dana proučavao ponašanje ukućana i nakon čega bi samostalno (odnosno zajedno sa drugim sustavima) donosio odluke.
  • Napraviti algoritam pomoću kojeg je moguće odreditit trenutne položaje roleta. Algoritam se zasniva na konstantnoj vrtnji elektromotora i dužini rolete. Potrebno je izmjeriti vrijeme potrebno za spuštanje/dizanje rolete iz početnog (nultog) stanja u krajnje (maksimalno) stanje. Npr. ako je za cijeli proces potrebno 20s, tada možemo roletama dodijeliti 20 mogućih stanja. Kao dodatnu zaštitu od uništavanja roleti možemo koristiti graničnike na elektromotoru, oni se baziraju na mehaničkoj zaštiti tj. dozvoljavaju elektromotoru samo određeni broj okreta u jednom odnosno drugom smjeru.
  • U sustav ugraditi sigurnosne podsustave kako bi se izbjegle ozljede ukućana. Podsustav se može projektirati tako da se između prve dvije lamele postave električni kontakti, kada roleta dodirne pepreku prve dvije lemele će se spojiti i zatvoriti će se kontakti koji će signalizirati automatsko zaustavljanje elektromotora. Podsustav može raditi samo u prvih 19 trenutnih stanja, nakon čega se treba isključiti kako bi se sve lamele zatvorile, odnosno kako bi se roletne spustile do svog maksimuma.

Plan projekta

Datum Očekivani rezultat

Rezultati projekta

2011/miro_zelic/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)