Korisnički alati

Site alati


2011:niksa_niksic:projektni_zadatak

Opis sustava

Svrha sustava

Sustav za upravljanje sustavima u kući preko Interneta omogućuje udaljeno upravljanje uređajima i sustavima u kući, s bilo kojeg mjesta na Zemlji uz uvjet da ima pristup Internetu. Smisao je da se ukućani, nakon odlaska bilo na posao ili odmor, ne moraju brinuti jesu li ostavili neki uređaj uključen, zaboravili zaključati kuću i sl. jer to mogu lako provjeriti preko Interneta i po potrebi izvršiti odgovarajuću akciju. Također mogu prije povratka kući uključiti grijanje ili hlađenje kuće.

Na što se sustav odnosi

Sustav omogućuje „centralno upravljanje“ uređajima preko Interneta, tj. putem nadzorne ploče na webu možemo slati poruke drugim sustavima i primati informacije od njih.

Funkcije sustava

Pruža mogućnost da s udaljenog mjesta pošaljemo zahtjev sustavu da nam pošalje informaciju o trenutnoj temperaturi u kući i potom možemo zadati neku temperaturu koju želimo da sustav održava. Također možemo od drugih sustava dobiti informacije o npr. vlagi, osvjetljenosti, jesu li neka vrata ili prozori otvoreni, kakvo je vrijeme vani, moguće je i spajanje nadzornih kamera te uživo praćenje stanja kod kuće.

Podsustavi od kojih se sastoji

Sustav za upravljanje sustavima u kući preko Interneta ima sljedeće podsustave (podebljanim slovima je označeno što će biti realizirano u sklopu projekta):

  • Komunikacija preko RS-232 ili USB porta (računalo – Arduino)
  • Detekcija otvorenosti prozora ili vrata
  • Detekcija prisutnosti/odsutnosti
  • Mjerenje temperature u kući te uključivanje i isključivanje grijanja
  • ZigBee komunikacija (Arduino – ostali uređaji)
  • Slanje video signala s kamere na računalo

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Sustav za upravljanje sustavima u kući preko Interneta izravno komunicira sa sustavima za grijanje/hlađenje/ventilaciju, sustavom za videonadzor. Očekuje se da će podsustave za

  • mjerenje temperature u kući dijeliti sa sustavima za grijanje/hlađenje/ventilaciju
  • detekciju prisutnosti dijeliti sa sustavom za detekciju prisutnosti

Očekivana interakcija s ukućanima

Ovaj sustav će komunicirati s ukućanima isključivo putem Interneta. Od ukućana će primati naredbe preko odgovarajućih tipki na web-stranici i upisivanjem riječi ili broja na predviđeno mjesto. Bitne informacije će se također prikazivati putem iste web-stranice.

Način prezentacije sustava

Sustav za upravljanje preko Interneta:

  • pritiskom na bilo koju od tipki na web-stranici uključuje ili isključuje odgovarajući uređaj spojen s računalom koje je spojeno na Internet
  • u kući održava željenu temperaturu zadanu preko Interneta – regulacija je izvedena pomoću mikrokontrolera (npr. Arduino) koji je spojen s računalom
  • mikrokontroler prikuplja podatke (žično ili bežično) od ostalih uređaja i šalje ih na računalo (server) s kojim je spojen. Podacima je moguće pristupiti putem web-stranice s bilo kojeg udaljenog mjesta.
2011/niksa_niksic/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)