Korisnički alati

Site alati


2011:tomislav_rac:projektni_zadatak

Svrha sustava

Svrha sustava vanjske rasvjete je učiniti boravak u dvorištu kuće ugodnijim. Rasvjeta se u noćnim satima automatski pali u prisutnosti ukućana. Ukućani ne moraju brinuti o prekidačima za rasvjetu kod izlaska i dolaska u kuću.

Na što se sustav odnosi

Sustav se pali samo u noćnim satima što se utvrđuje senzorom osvijetljenja. Rasvjeta na kolnom prilazu pali se kada senzor detektira pokret, a rasvjeta na ulazu u kuću ima ugrađenu i infracrvenu kameru. Po količini infracrvenog zračenja prepoznaje se čovjek i time se onemogućuje da se ta rasvjeta uključuje zbog životinja.

Funkcije sustava

Kao što je već navedeno, glavna funkcija automatizirane vanjske rasvjete je olakšati ulazak i izlazak iz kuće i dvorišta u noćnim satima, te boravak u dvorištu kuće učiniti ugodnijim. Sustav se sastoji od dvije vrste rasvjete:

  • Rasvjeta kolnog prilaza sa svake strane
  • Rasvjeta vratiju kuće i uskog prostora pred vratima

Funkcija rasvjete kolnog prilaza je više dekorativne prirode, ali i osvjetljuje prilaz. Rasvjeta ulaza u kuću olakšava otvaranje ili otključavanje vratiju.

Podsustavi od kojih se sastoji

Rasvjeta kolnog prilaza

Rasvjeta kolnog prilaza uključuje se ukoliko senzor detektira pokret. Kod uključenja, intezitet rasvjete se polako pojačava zbog ugođaja. Nakon određenog vremena rasvjeta se isključuje, ako nije detektiran novi pokret.

Rasvjeta ulaza u kuću

Osim senzora pokreta, ovaj dio sustava sastoji se i od infracrvene kamere koja detektira ljude. Mjereći intezitet infracrvenog zračenja točno se prepoznaje čovjek, te otklanja mogućnost da neka mačka ili druga životinja ukljući rasvjetu.

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Nije predviđena interakcija s drugim sustavima, ali se može uklopiti u cjelokupnu rasvjetu pametne kuće.

Očekivana interakcija s ukućanima

Ukućani sami namještaju vremenski period u kojem će rasvjeta biti ukljućena nakon što se detektira pokret. Također mogu namjestiti intezitet rasvjete kolnog prilaza. Sve ostalo odvija se automatski bez interakcije s ukućanima.

Način prezentacije sustava

Zamišljeno je da se prezentacija sustava prikaže na postojećoj maketi pametne kuće. Umjesto pravih žarulja koristile bi se diode.

2011/tomislav_rac/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)