Korisnički alati

Site alati


2012:deni_rubesa:start

Svrha sustava

Omogućiti ukućanima nadzor nad potrebama biljke.

Korisnici projekta

Svi stanari kuće, stana, ili korisnici nekog poslovnog prostora. Sustav će moći koristiti svi ukućani koji imaju pristup internetu.

Kratak opis sustava

Ljepota cijeloga sustav nalazi se u njegovoj modularnoj prirodi. Na sljedecoj slici prikazan je sustav koji je posluzio kao inspiracija vlastitom sustavu.

Sustav koji ce biti razvijen u sklopu ovog projekta nece biti identican prikazanom, ali ce imati mnoge dodirne tocke. S obzirom da je preporuceno povezivanje sto je vise projekata moguce, modularna priroda koristena na ovome projektu omoguciti ce visok stupanj integracije s ostalim studentima. Medutim, modularnost projekta je ujedno i njegovo “prokletstvo”; skoro pa neogranicene mogucnosti prosirivanja sustava stavljaju glavnog projektanta pred odlukom da odluci kada je dosta dodatnih opcija i kada je projekt uistinu zavrsen (creeping featurism problem). S obzirom da je projekt vremenski ogranicen na otprilike 2 mjeseca, postavljene su dvije vrste ciljeva.

Ovisno o modulima koji ce ostvariti razlikovati ce se i opis sustav, medutim u osnovi imamo senzore temperature i vlaznosti zemlje koji su prikljuceni na prikljucke Arduino mikrokontrolera. Ovisno o vrijednostima senzora Arduino ce putem Etherneta shielda (ovisno o dostupnosti) pristupiti internetu te koristenjem Twittera uspostaviti interakciju s korisnikom. U slucaju da nisu zadovoljeni minimalni uvjeti za razvoj biljke, sustav ce upozoriti korisnika na problem (npr. nedostatak vode) (slanjem statusa na Twitter).

Gornja slika nalazi se na stranici http://gardenbot.org/howTo/. Na potonjoj stranici prikazani su i ostali moduli koje je moguce ukljuciti unutar projekta. Tu dolazimo do prije spominjane modularnosti i problema sa definiranjem ciljeva.

Shema samog sustava:

„Smartplant“ sustav sastoji se od nekoliko zasebnih cjelina: senzora i pripadajućeg sklopovlja, Arduino Duemilanove razvojne ploče povezane preko USB priključka na računalo, Arduino Ethernet Shielda koji se postavlja na Arduino Duemilanove razvojnu ploču te samog računala.

Ciljevi projekta

Sljedece 4 tocke pokrivaju osnovni dio projekta

  1. Pronaci najjeftinije rjesenje senzora temperature i vlaznosti
  2. Povezivanje senzora s Arduinom
  3. Ostvariti vezu Arduina sa internetom
  4. Postavljanje obavijesti na drustvenim mrezama odnosno putem uobicajenih komunikacijskih kanala

Dodatne mogucnosti (odnosi se na ciljeve koji bi se mogli izvesti ovisno o vremenu → predlazem postavljanje odredenog milestone-a na kojem bi sagledao sto je dotada napravljeno i koliko se toga jos moze napraviti)

  1. Razvoj sustava za autonomno zalijevanje biljke (u slucaju da ukucani nisu kod kuce)
  2. Integracija s ostalim studentima (o konkretnim realizacijama u posebnom odlomku)

Moguca interakcija s drugim sustavima

  1. Meteo stanica -Marko Vraničar- stanica daje podatak o temperaturi i relativnoj vlaznosti zraka.
  2. Sustav upravljanja prozorima - Ivan Debelec - upozorenje korisniku ako su otvorena dva suprotna prozora cime dolazi do propuha (neke sobne biljke ne toleriraju propuh)
  3. Sustav za automatsko zatvaranje tende - Tomislav Knezovic - u slucaju prejakog sunca(posebice ljeti), slanje signala na sustav za upravljanje tendom
  4. Sustav za automatsku regulaciju razine svjetlosti - Josip Loncar - koristenje izlaznog signala sustava za regulaciju svjetla (signal bi se proslijedio na Arduino koji bi potom donio odluku o spustanju tende)

Moguca interakcija s ukućanima

Putem Twitter drustvene mreze i putem neke web stranice na kojoj bi korisnik imao dublji uvid u situaciju sa sobnim biljem (tu dolazimo do prikazivanja rezultata koristenjem grafova).

Način prezentacije sustava

Demonstracija razvijenog sustava zajedno sa sobnom biljkom te prijenosnim racunalom (na njemu ce se pratiti rezultati koje Arduino bude postavljao na internet)

2012/deni_rubesa/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)