Korisnički alati

Site alati


2012:nina_marin:projektni_zadatak

Svrha sustava

Samočisteća školjka je sustav koji prepozna prisustvo čovjeka na WC školjci te dok čovjek obavlja nuždu elektromagnetni ventil lagano pušta vodu. Sustav je osmišljen kako bi umjesto čovjeka automatski očistio unutrašnjost školjke te u potpunosti zamijenio WC četku. Također, sustav detektira kad se čovjek digne sa školjke i sam pusti vodu do kraja pa nema potrebe za ručnim povlačenjem vode.

Na što se sustav odnosi

Sustav u potpunosti može zamijeniti posao ukućana ili općenito korisnika WC-a. Kako se radi o svakodnevnoj potrebi, ovaj sustav može i uštedjeti vrijeme. Starijim osobama, nepokretnima i slijepima čišćenje školjke nakon obavljanja nužde je praktički nemoguće, ali uz ovaj sustav školjka to radi za njih. Stoga veliku primjenu sustav može imati u staračkim domovima, bolnicama, ustanovama za nemoćne te svim kućanstvima.

Funkcije sustava

Sustav uz pomoć senzora (2 foto otpornika ili tipkala ili PIR senzora ili kapacitivnog senzora) detektira čovjeka na školjci. Ako čovjek sjedi na školjci, a pritom je Reed Switch magnet signalizirao da je daska podignuta, ARDUINO dobije signal koji upravlja radom elekromagnetnog ventila. Dok čovjek sjedi voda lagano teče i čisti školjku. Kada se čovjek digne sa školjke pretpostavlja se da je obavio nuždu i ventil se otvori do kraja. Sustav u potpunosti zamjenjuje ulogu čovjeka u čišćenju školjke i povlačenjem vode nakon nužde.

Podsustavi od kojih se sastoji

  • Detektiranje ljudske prisutnosti (Nina Marin)

Detektiranje se ostvaruje uz pomoć dva manja podsustava. Prvi je Reed Switch magnet prikazan na donjoj slici.

Jedan dio se montira na poklopac WC školjke a drugi dio na vodokotlić. Pri montaži treba paziti da se postave tako da kad se poklopac digne, oni se spoje te arduino prima signal. Taj signal njemu znači da je poklopac dignut i da postoji mogućnost da je netko na WC školjci. Tek tada arduino provjera drugi dio podsustava koji bi trebao potvrditi jeli stvarno netko na WC školjci ili je samo poklopac dignut.

  • Puštanje vode (Karla Korlaet)

Nakon što je arduino dobio signal da je netko na WC školjci, ventil se otvara i pušta vodu. Osnovni dijelovi elektromagnetnog ventila (EMV):

  • svitak elektromagneta (1)
  • jezgra elektromagneta ili klip (2)
  • osovina (3)
  • opruga (4)
  • brtva (5)
  • kućište (6)

EMV je normalno zatvoren, protok medija kroz ventil onemogućen je brtvom. Kada elektromagnet dobije napon, brtva otvori protok vode kroz ventil.

Kako je cilj projekta prvo prupuštati manju količinu vode, a zatim veću, koristiti ćemo 2 elektromagnetna ventila. Jedan će propuštati kada je detektirana ljudska prisutnost na WC školjci, a drugi će zajedno s prvim omogućiti veću količinu protoka vode nakon obavljanja nužde.

Implementacija sustava

Očekivana interakcija s ukućanima

Pozitivna strana ovog sustava jest što se ne očekuje svjesna interakcija s ukućanima. Naime, sustav je u potpunosti prilagođen čovjeku. Jedina pretpostavka je da se WC školjka, na kojoj je implementiran sustav, koristi u svojoj osnovnoj namjeni. Neke izuzetke uzet ćemo u obzir poput:

- Sjedenja na WC školjci ako je poklopljena daska

- Obavljanje nužde u mraku (Slijepe osobe)

Nina Marin 2012/04/05 10:22

2012/nina_marin/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)