Korisnički alati

Site alati


2015:ivan_babic

Ovo je stara izmjena dokumenta!


WakeMeUp - narukvica za buđenje

Opis sustava:
Sustav se sastoji od narukvice koja služi za buđenje korisnika pomoću vibracija i malih bezopasnih strujnih udara te od aplikacije pomoću koje se postavljaju alarmi za buđenje.

Svrha sustava:
Sustav ima zadatak probuditi korisnika koji nosi narukvicu za buđenje WakeMeUp.

Na što se sustav odnosi:
Sustav se odnosi na gluhe osobe, odnosno osobe koje imaju problema sa sluhom, ali može poslužiti i svima ostalima koji žele isprobati buđenje na drugačiji način od uobičajenog.

Funkcije sustava:
Sustav omogućuje lako i jednostavno buđenje osobama koje, iz bilo kojeg razloga, imaju problema s buđenjem pomoću klasičnog zvučnog alarma.

Podsustavi od kojih se sastoji:
Sustav se sastoji od sljedećih podsustava:

  1. jedan ili više malih vibracijskih motorića
  2. podsustav za generiranje malih bezopasnih strujnih udara
  3. mikrokontroler
  4. bluetooth modul
  5. baterija
  6. punjač za bateriju
  7. aplikacija na računalu
  8. aplikacija na mobitelu

Prvih šest točaka se odnosi na narukvicu za buđenje, a zadnje dvije na aplikaciju za podešavanje alarma.
U ovom projektu je predviđeno napraviti prototip narukvice, tako da će se koristiti mikrokontroler na razvojnom sustavu STM32F4 Discovery (točka 3) te bluetooth modul HM-06 (točka 4). Zasad nije predviđena realizacija baterijskog napajanja (točka 5) i punjača (točka 6). Točka 1 će se sigurno realizirati u sklopu ovog projekta, a točka 2 će se potencijalno realizirati, ovisno o tehničkim mogućnostima izvedbe.
Aplikacija za podešavanje alarma će se sigurno realizirati, ali još nije određeno hoće li to biti u obliku aplikacije za računalo (točka 7), aplikacije za mobitel (točka 8) ili oboje.

Očekivana interakcija s drugim sustavima:
Nije nužna interakcija s drugim sustavima u kući, ali je moguće npr. povezivanje s alarmnim sustavom i/ili sa sustavom za zaštitu od požara i opasnih plinova, tako da narukvica osim alarma za buđenje može signalizirati i gore nabrojane situacije.
Narukvicu je također moguće povezati s potencijalnim središnjim sustavom odnosno aplikacijom pomoću koje bi se imao nadzor nad cijelom kućom na jednom mjestu.

Očekivana interakcija s ukućanima:
Komunikacija između narukvice i korisnika se može podijeliti na dva dijela. Prvi dio se sastoji od aplikacije u kojoj se podešava alarm za buđenje, broj ponavljanja, jačina vibracija i jačina potencijalnih strujnih udara. Drugi dio je sama signalizacija podešenog alarma pomoću vibracija i strujnih udara.

Način prezentacije sustava:

  • pomoću aplikacije se podesi alarm te se narukvica stavi na ruku i pričeka se signalizacija alarma pomoću vibracija i potencijalnih strujnih udara
  • mijenja se jačina vibracija
  • mijenja se jačina potencijalnih strujnih udara


Komentar na recenziju:
“Koja je razlika od mobitela koji vibrira?”

  • razlika je u tome sto je predviđeno da narukvica bude stalno na ruci korisnika, a mobitel obično nije uz osobu koja spava te bi na taj način bilo nemoguće osjetiti vibracije mobitela

“Treba li uz vibracije dodati i male, bezopasne strujne udare?”

2015/ivan_babic.1428426044.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)