Korisnički alati

Site alati


2015:ivan_kunovic

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Pametno grijanje za postojeće klasične radijatore

Opis sustava u „pametnoj kući“

Pametni ventili za postojeće klasične radijatore u kući koji reguliraju temperaturu u prostorijama prema želji (postavkama) ili navici stanara.

Npr. Navečer se sve prostorije prestaju grijati osim sobe za spavanje, i to na nekoj blagoj temperaturi. Ujutro nakon tuširanja pali se radijator na kojem se suše ručnici. Poslije ručka pali se radijator na kojem se suše krpe od suđa.

Svrha sustava

Svrha sustava je prepoznati navike stanara i prema tome osigurati dovoljno ugode prema želji stanara i pritom uštedjeti maksimalno energije, pogotovo u slabo termički izoliranim prostorijama.

Na što se sustav odnosi

Sustav omogućava podešavanje svakog radijatora (njegove temperature) prema postavkama ili navikama stanara, meteorološkim uvjetima, željenoj količini uštede ili potrošene energije.

Funkcije sustava

Sustav sam otvara/zatvara ventile na radijatorima i time regulira temperaturu pojedinog radijatora u određeno vrijeme (unaprijed podešeno ili trenutno odabrano na web sučelju sustava), a time regulira i temperaturu prostorije u kojoj se taj radijator nalazi.

Podsustavi od kojih se sastoji

  1. Motor koji pokreće elektroventil i određuje njegovu otvorenost.
  2. Punjiva baterija napajana Peltierovim elementom.
  3. ​Modul za punjenje baterije + usb priključak za eksterno punjenje
  4. ​Wi-Fi modul koji omogućava da se svaki uređaj vidi na web-sučelju lokalnog rutera u stanu te dobiva informacije od routera od ostalih sustava s kojima u stanu komunicira
  5. Kontroler koji upravlja svime navedenim

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Sustav vrši komunikaciju sa sustavima koji detektiraju prisutnost osoba u prostoru stana. Uzima od takvih sustava informaciju o poziciji osobe i vremenu zadržavanja.

Također, sustav komunicira s sustavom za grijanje-hlađenje stana kako ne bi uključivao-isključivao radijatore ukoliko grijanje uopće ne radi ili uzima informaciju o temperaturi i vremenu rada bojlera.

Očekivana interakcija s ukućanima

Treba opisati na koji se način očekuje da de ukudani komunicirati s ovim sustavom. Nije dovoljno opisati samo oblike (glas, dodir, ….) i načine (govor, funkcionalne tipkovnice i displeji, računalni zaslon, geste, …) komunikacije, nego i kako konkretno teče interakcijaNa primjer:

Sustav za održavanje ispravnosti kudanskih uređaja u idealnom slučaju uopde nede komunicirati s ukudanima. Minimum komunikacije se odnosi na tekstualni izvještaj o obavljenim popravcima. U načelu bi stanje ispravnosti uređaja za koje se brine stavljao naganje svim ostalim sustavima u kudi. Oni de komunicirati s ukudanima neki uređaj ne radi i još nije popravljen u trenutku kad to ukudanima bude važno znati. Očekuj se situacije u kojima ukudani trebaju odlučiti kako i kada de se neki uređaj popravljati. Tu potrebu ovog sustava, on bi trebao dojaviti „upravitelju posluge (majordomu)“ koji de od ukudana dobiti odgovore i dostaviti ih sustavu Sustav za upravljanje rasvjetom de od ukudana primati izravno naredbe preko funkcionatipki u prostoriji i daljinskih upravljača. Govorne naredbe nede primati izravno ved preko „upraviteljice rasvjete (Lucije)“…

Način prezentacije sustava

Opisati kako de se potencijalnim korisnicima, investitorima ili proizvođačima sustava prezentira ti rad sustava. Uz svaku od funkcionalnosti potrebno je i navesti primjer situacije u kojoj je ta funkcionalnost praktična . Primjer:

Na primjer:

Sustav za rasvjetu:
pali i gasi rasvjetu u prostorijama kako se ukudani kredu kroz njih. Ukudani se više ne t rebaju opteredivati paljenjem i gašenjem svjetla, a dolazi i do uštede energije. upravlja rasvjetom da zavara provalnike. U vrijeme odlaska na godišnji odmor, vlasnik uključuje ovaj modul ponašanja da bi kojim dodatno zaštitio kudu .
mijenja intenzitet u ovisnosti o razini osvijetljenosti u prostoriji
. Kuda uzima u obzir utjecaj vanjskog osvjetljenja da bi osigurala komfor i izbjegla nepotrebno trošenje električne energije.
mijenja intenzitet i raspored upaljenih svjetiljki ovisno o aktivnosti korisnika pr elazi u štedljivi rad kad postoji ograničena opskrba električn om energijom … prelazi u poseban način rada u izvanrednim situacijama…
upravlja vanjskom rasvjetom
upravlja dekorativnom rasvjetom…

2015/ivan_kunovic.1427976976.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)