Korisnički alati

Site alati


2015:ivana_culjak

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Opis sustava:

Za olakšano kretanje slijepim osobama, u naočale (i na cipele/gležanj) se ugrađuje ultrazvučni senzor. Senzor bi davao zvučni signal u ovisnosti o udaljenosti prepreke. Ako je prepreka udaljenija frekvencija bi bila manja, i obrnuto. Tu udaljenost bi bila dojavljena preko zvučnika, tako da se osoba može pripremiti za nadolazeću prepreku i pravovremeno reagirati na nju.

Svrha sustava:

Bolja sposobnost snalaženja u prostoru, te olakšano kretanje slijepih osoba.

Na što se sustav odnosi:

Sustav se odnosi na slijepe i slabovidne osobe.

Funkcija sustava:

Sustav bi imao ultrazvučne senzore na naočalama ( i cipelama) . Senzor bi detektirao udaljenost od prepreke, te u ovisnosti od udaljenosti mijenjala bi se vrijednost frekvencije. Većoj udaljenost odgovara manja frekvencija, a manja udaljenost veća frekvencija.

Također bi bila opcija za prekidanje dojavljivanja prepreke (kada korisnik to bude tražio). Podešavala bi se glasnoća zvuka signala.

Pretpostavka sustava da služi za jednostavnost snalaženja slijepim osobama u prostoru koji nema rupa.

Podsustavi od kojih se sastoji:

  • Ultrazvučni senzor (HC-SR04)
  • Mikrokontroler
  • Zvučnik za emitiranje signala​

Predviđeno je ostvariti detektiranje prepreke pomoću ultrazvučnog senzora koji bi se nalazio na naočalama.

Sustav će sadržiti tri načina rada:

1.Velike udaljenosti (do 3m)

2. Srednje udaljenosti (do 1,5m)

3. Male udaljenosti (do 0,5m)

Očekivana interakcija s drugim sustavima:

Sustav nema interakaciju s drugim sustavima, te se predstavlja kao samostalni proizvod.

Očekivana interakcija s ukućanima:

Očekivana je pravovremena interakcija između slijepe osobe i senzora koji detektiraju prepreku, te na osnovi obavijesti o prepreci reagiranje korisnika.

Način prezentacije sustava:

Način prezentacije će biti u stvarnoj situaciji (ili će biti simulirana stvarna situacija, ako ne bude moguće prezentirati prvotno navedeno).

Simulacija slijepe osobe u prostoriji, te improvizirano postavljene prepreke na pojedinim mjestima da bi se pokazala funkcionalnost sustava za male, i velike prepreke, te za male, srednje i velike udaljenosti.

Komentar na recenziju:

„Vidite možete li nekako upravljati „fokusom“ tj. hoće li uređaj raditi za velike udaljenosti (10 m) , srednje (3m) ili blizu (do 1-1,5m). “

  • U projektnom zadatku je će biti korišten ultrazvučni senzor HC-SR04 koji mjeri udaljenosti do 3m. Povodm toga u ovom projektnom zadatku će se udaljenosti premodulirati na 3m, 1.5m, 0.5m za gore navedeno.

„Također, možete li koristiti dva sustava jedan na naočalama koji pokretom glave usmjeravamo lijevo-desno, gore-dolje I drugi koji bi bio na cipelama (gležanj) i gledao ravno, niske prepreke (a rupe?!) “

  • Naglasak bi stavila na naočale, te bi pokušala obraditi pitanje upravljanja „fokusom“. No, kad bi se to ostvarilo, ne bi bio problem sustav spustiti na cipele(gležanj).
  • Što se tiče rupa nisam još realizirala kako bi riješila taj problem.
2015/ivana_culjak.1428608263.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)