Korisnički alati

Site alati


2015:karolina_majstrovic

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Opis sustava:
Kada su garaže manje i često nepregledne ovaj sustav će pomoći vozaču lakše parkirati vozilo. Trenutno nema predviđene dijelove programa koji bi mogli komunicirati s ostalim sustavima u kući, jer informacije o položaju automobila u garaži nisu relevantne za ostale sustave u kući (barem za sustave koje su kolege predložile).

Svrha sustava:
Pri parkiranju u manjim prostorima dobro je imati podatke o udaljenostima između trenutne pozicije vozila i zidova garaže. Kako vozač stalno ne bi trebao pregledavati cijeli prostor ovaj sustav mu pomaže i vizualnom ili zvučnom indikacijom upozorava kada je udaljenost između zida i vozila premala.

Na što se sustav odnosi:
Sustav za parkiranje osigurava jednostavnije parkiranje u manjim garažama. Nižim vozačima će ovaj sustav olakšavati parkiranje jer oni zbog svoje visine ne vide dobro sve rubove automobila.

Funkcije sustava:
Vozač automobila neće se morati stalno okretati i gledati položaj vozila u prostoru. Sustav će mjerenjem udaljenosti između zida i automobila obavještavati vozača ako je preblizu zida.

Podsustavi od kojih se sastoji:
Sustav za nadziranje parkiranja u garaži:
- senzore za mjerenje udaljenosti
- mikrokontroler koji provodi potrebne proračune i komunicira sa senzorima i sustavom za obavještavanjem vozača

Sustav za obavještavanje vozača:
- LED koje pokazuju gdje je kritična udaljenost
- zvučna obavijest, tako da vozač ne mora stalno pratiti vizualne obavijesti
- mogućnost prikaza trenutnog stanja vozila na mobitelu

Očekivana interakcija s drugim sustavima:
Kada bi postojao sustav koji detektira otvaranje vratiju garaže ovaj sustav bi trebao biti povezan s njime. Nije potrebno da ovaj sustav radi, ako vrata garaže nisu otvorena i nikoga nema u garaži. Pri otklanjanju grešaka tijekom kreiranja sustava, koristiti ću serijsku komunikaciju s računalom.

Očekivana interakcija s ukućanima:
Očekuje se da sustav efikasno obavještava korisnika o trenutnom relativnom položaju automobila u garaži.

Način prezentacije sustava:
Većinom svi sustavi dostupni na tržištu su senzori koji se ugrađuju na automobil. Ti senzori su postavljeni na zadnjem dijelu automobila i upozoravaju vozača samo kada se zadnji dio automobila približi nekom objektu, pritom ne mareći da najčešće vozač ne vidi s koje strane je premalo udaljen. Također, taj sustav je izrazito skup i mora se ugraditi u automobil. Ovaj sustav je jeftin, signalizira gdje je vozilo preblizu zida i jednostavan je za ugradnju.

Na eksperimentalnim pločicama će biti postavljeni senzori i odgovarajuće LED. Maketa automobila će ulaziti u prostor koji ograđuju senzori, pri čemu će sustav za obavještavanje provoditi svoju funkciju. Zbog nemogućnosti prezentiranja sustava u garaži na realnim udaljenostima, pragovi za obavještavanje vozača će biti drastično smanjeni.

Komentar na recenziju:

“Bilo bi idealno da vozačevo sučelje bude na mobitelu, jer onda bilo koji vozač u tom prostoru može dobiti pomoć ”

Bila sam nejasna na početku definiranja zadatka. Naime, nema potrebe da bilo koji vozač može dobiti pomoć na mobitel. Garaža je namijenjena jednom vozaču (najčešće), ovaj sustav je namijenjen korištenju u garažama koje su malih dimenzija u sklopu obiteljske kuće. Stoga stojim pri svojoj ideji da i dalje zadržim oznake na zidu i eventualno zvučnu indikaciju blizine.

“pa, to bi bilo bas „cool“ J kad bi indikacija mogla biti i na mobitelu
(vozac se „prijavi“ na garazu , pa na ekranu vidi polozaj auta u garazi dok parkira)
ali za sada neka ta ideja ostane u „possible future extensions“”

U razgovoru s kolegama saznala sam da se nikome ne bi dalo prije ulaska u garažu prvo mobilnu aplikaciju upaliti, mobitel smjestiti na neko vidljivo mjesto u automobilu, eventualno ulogiravati u sustav i tek onda krenut parkirat. No tu opciju ću staviti u neko daljnje razmatranje, te u skladu s time predvidjeti određene izvode mikrokontrolera baš za tu namjenu.

2015/karolina_majstrovic.1428492619.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)