Korisnički alati

Site alati


2015:luka_drmic

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Kuc-kuc brava (Luka Drmić)

Svrha sustava:

Omogućiti stanarima i njihovim gostiju alternativni, lakši i brži način otključavanja određenih vrata.

Ne što se sustav odnosi:

S

Funkcije sustava:

  • Na pravilan (programiran) uzorak kucanja otključava vrata
  • Mogućnost programiranja više uzoraka i mogućnost brisanja određenih uzoraka
  • Neovisno o ritmu kucanja, sustav će detektirati pravilan uzorak kucanja jer će mjeriti relativan razmak između kucanja, a ne apsolutno vrijeme kucanja
  • Samo unutar zaključanog prostora moći će se programirati šifre kucanja uz potrebno dodatno kucanje žaštitne šifre koju zna samo administrator
  • Na generičko kucanje pali zvono kako bi stanari znali da je netko na vratima (u slučajuda se sustav nalazina glavnomulazu )

Podsustavi od kojih se sastoji:

Sustav se sastoji od:

  • sustav za detekciju kucanja (ostvaren pomoću mikrokontrolera kojiće analognom ulazu detektirati kucanjas piezzo elementom( piezzo zvučnik kojiće biti korištenkao mikrofonu ovom slučaju) )
  • sustav za obradu i prepoznavanje uzorka kucanja
  • sustav za signalizaciju (obično ulazno zvonce i led diode kao komunikacija s korisnikom kod programiranja šifri)
  • sustav za otključavanje/zaključavanje brave (električna brava, aktuator)

Ograničenja

Sustav je jako podložan zlouporabi tako da eventualna primjena sustava ne bi bila na glavnim vratima objekta (vrata od određene sobe, hladnjak, ženska kupaonica,itd.).

Još jedno ograničenje s kojim se je moguće susresti je materijal od kojeg su napravljena vrata. To ograničenje se može riješiti posebnim podešavanjem praga kod detekcije analognog signala na piezo elementu ili postavljenjem pojačala na izlazu piezzo elementa što bi bilo dovoljno za gotovo svaki materijal.

Očekivana interakcija s drugim sustavima:

Komunikacija se može napraviti sa sustavom za pametno zaključavanje vrata, a posebno podsustavom za otključavanje/zaključavanje brave.

Očekivana interakcija s ukućanima:

Glavna interakcija će se odvijati s glavnim administratorom (ili više) koji će posjedovati glavnu “knock-knock” lozinku s kojom bi dalje mogli administrirati ostale lozinke unutar sustava (pomoću više tipkala i određenih led dioda koje bi svijetlile u ritmu u kojemu je zadana određena lozinka).

Još jedna interakcija s ukućanima je prilikom generičkog kucanja na vrata kada bi se upalio zvono na vratima i signaliziralo ukućanima da se netko nalazi na vratima (u slučaju da se sustav nalazi na glavnom ulazu).

Način prezentacije sustava:

G

2015/luka_drmic.1428523987.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)