Korisnički alati

Site alati


2015:marin_surina

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Opis sustava

Sustav koji služi za detekciju kretanja neovlaštenih osoba u kući te signalizaciji korisniku o otkrivenom uljezu u kući. Sustav koristi senzore za detekciju pokreta te u slučaju otkrivanja obavještava korisnika putem twittera. Prvi “tweet” šalje pri prvoj detekciji. Nakon nekog vremena, ako još uvijek detektira pokret, šalje “tweet” o trajanju detekcije kretanja od njenog početka. Nakon što senzor više ne detektira kretanje, obavještava korisnika o prekidu te o ukupnom trajanju detektiranog kretanja do prekida.

Svrha sustava

Svrha alarmnog sustava je održavanje sigurnosti i privatnosti kako ukućani ne bi vodili brigu o tome da li se netko neovlašteno kreće u njihovom privatnom prostoru. Cilj sustava jest da ukućani budu pravovremeno obaviješteni o uljezu u kući putem društvene mreže, kao što bi to radio ljudski čuvar.

Na što se sustav odnosi​

Alarmni sustav odnosi se na detekciju narušavanja privatnosti ukućana i ugrožavanja njihove sigurnosti. U obzir uzima otkrivanje kretanja neovlaštenih osoba te kao cilj signalizaciju korisnika sustava o tome.

Funkcije sustava

Sustav vodi brigu o sigurnosti kuće pomoću detekcije pokreta i u slučaju detekcije o tome obavijesti korisnika. Budući da je korisnik obaviješten putem društvene mreže, uljez ne mora znati da je otkriven. Sustav nudi opciju i nadogradnje te uspostave signalizacije putem svijetla i zvuka.

Podsustavi od kojih se sastoji

Alarmni sustav ima slijedeće podsustave:

-detekcija prisutnosti nepoželjnih osoba (PIR senzor)

-komunikacija s ukućanima preko društvene mreže (Twitter)

-opcionalni podsustav: svjetlosna i zvučna signalizacija (LED, zvučnici…)

​​ Očekivana interakcija s drugim sustavima​

Budući da sustav komunicira s korisnikom preko twittera, moguća je interakcija u smislu da i ostali sustavi pametne kuće budu jednako tako s korisnikom u kontaktu preko društvene mreže. Primjerice slanje „tweeta“ da li je sustav za zalijevanje biljaka obavio svoju funkciju i kada.

Očekivana interakcija s ukućanima

Sustav komunicira s ukućanima na način da nakon detekcije pokreta dojavljuje ukućanima informacije na njihov twitter profil.

Način prezentacije sustava

-uključivanje alarmnog sustava

-detekcija osobe pomoću senzora

-promjena udaljenosti osobe od senzora i utvrđivanje osjetljivosti detekcije pokreta

-kontrola i pregled dobivenih „tweetova“

-provjera u trenutku kada senzor ne detektira kretanje (pokrivanje PIR senzora )

-ponovna kontrola i pregled dobivenih „tweetova“

2015/marin_surina.1428492619.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)