Korisnički alati

Site alati


2015:tea_zavacki

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Projektni zadatak: Sustav za paljenje i gašenje rasvjete pomoću zvuka

Opis sustava:

Sustav za upravljanje rasvjetom na temelju detektiranih zvukovnih naredbi nudi mogućnost paljenja / gašenja rasvjete pomoću zvuka (npr. pljesak, pucketanje prstima, glasovne naredbe), bez obzira gdje se osoba nalazi u odnosu na strujni prekidač. Navedene funkcionalnosti je m oguće povezati s drugim sustavima kao što je navedeno u poglavlju „Očekivana interakcija s drugim sustavima“.

Svrha sustava:

Svrha sustava je podizanje razine udobnosti, tako da ukućani, bez obzira na trenutnu lokaciju mogu zvukovnim naredbama upravljati rasvjetom u prostoriji / prostorijama.

Na što se sustav odnosi:

Sustav za upravljanje rasvjetom pomoću zvukovnih naredbi je poželjna funkcionalnost svakog kućanstva. U slučaju da je implementiran u svakoj prostoriji, čini kretanje kroz kuću jednostavnijim i sigurnijim, a olakšava i svakodnevne aktivnosti (paljenje/gašenje rasvjete iz kreveta, prilikom izlaska iz kuće…). Također, cilj sustava je i ušteda vremena te brzina reakcije (situacije u kojima je potrebna trenutna reakcija).

Funkcije sustava:

Detekcija i prepoznavanje različitih glasovnih i zvukovnih naredbi te kao posljedica:

  • Paljenje rasvjete
  • Gašenje rasvjete

Podsustavi od kojih se sastoji:

Sustav za zvukovno upravljanje rasvjetom se sastoji od:

  • sustava za detekciju zvuka (senzor)
  • sustava za obradu i prepoznavanje zvukovnih / glasovnih naredbi
  • sustava za paljenje / gašenje rasvjete (relay, Arduino…)

Očekivana interakcija s drugim sustavima:

U interakciji sa Sustavom za mjerenje i prikaz jačine zvuka u prostoriji, sustav može imati širi spektar funkcija. Kvalitetno razlikovanje različitih zvukovnih i glasovnih naredbi te razlikovanje njihovog intenziteta predstavlja veliku bazu ulaznih parametara i omogućava veći broj različitih akcija.

Prema želji, sustav bi mogao samostalno prilagođavati rasvjetu u komunikaciji sa:

  • sustavom za detekciju vanjske osvjetljenosti
  • sustavom za detekciju osvjetljenosti prostorije

Također, sustav može biti integriran u sustav za upravljanje cjelokupnom rasvjetom kuće, pa tako komunicirati sa:

  • sustavom za upravljanje roletama / zavjesama
  • sustavom za buđenje ukućana
  • sustavom za detekciju kretanja
  • sustavom za štednju energije
  • sustavom za zaštitu od provalnika

Očekivana interakcija s ukućanima:

Sustav će unaprijed definirane govorne / zvukovne naredbe primati od svih ukućana i posjetitelja te će efikasno i trenutno reagirati na detektirane naredbe.

Način prezentacije sustava:

Upravljanje rasvjetom pomoću glasovnih naredbi nudi široki spektar mogućih primjena. Samo paljenje i gašenje rasvjete pomoću definiranih naredbi (pljesak, pucketanje prstima, glasovna naredba) olakšava život ukućana, čineći ga jednostavnijim i sigurnijim. Moguća su brojna unaprjeđenja, a neka od njih će možda biti i implementirana u ovisnosti o (vremenskim) resursima.

Implementirane funkcionalnosti paljenja i gašenja rasvjete na temelju unaprijed definiranih zvukovnih naredbi će se prezentirati u učionici pomoću LED diode ili stolne svjetiljke te ostalih navedenih dijelova sustava (senzor, Arduino…).

2015/tea_zavacki.1428962354.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)