Korisnički alati

Site alati


2017:studenti:dkutlesa:projektni_zadatak

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Svrha projekta

Omogućiti slijepim i slabovidnim lakše snalaženje u svakodnevnim situacijama poput kupovine. Sustav će omogućiti skeniranje bar koda te reprodukciju govornog opisa proizvoda. Ako se skenirani proizvod ne nalazi u bazi podataka, sustav će omogućiti dodavanje novih objekata u bazu podataka.

Članovi tima

Korisnici projekta

Slijepe i slabovidne osobe te njihovi skrbnici.

Ciljevi projekta

  • Upoznati se s problemima slijepih i slabovidnih osoba u normalnim životnim situacijama
  • Definirati točne funkcije aplikacije u suradnji sa slijepim i slabovidnim osobama
  • Upoznati se s tehnologijama i razvojem android aplikacija
  • Proširiti znanje o bazama podataka i poslužitelju
  • Konačni cilj je izraditi funkcionalnu aplikaciju

Resursi

  • Pametni telefon s Android sustavom
  • XAMPP
  • Laptop ili osobno računalo

Zadatak

Moj zadatak je bio riješiti poslužiteljsku stranu ovoga projekta. Iako bi se baza podataka mogla voditi i samo lokalno na mobilnom telefonu odlučeno je kako je pogodnije koristiti bazu podataka na poslužitelju. Glavni razlog je stvaranje velike baze podataka proizvoda ako se aplikacijom služi mnoštvo korisnika. Kako je u aplikaciju potrebno unijeti zvučni zapis imena svakog proizvoda ovakvim pristupom se višestruko ubrzava punjenje baze podataka.

Ograničenja

Potrebno je osigurati pouzdanu razmjenu podataka između mobilnog telefona i poslužitelja. Osigurati neprekinut izvor napajanja poslužitelju. Kvaliteta čitanja bar koda ograničena je razlučivosti kamere i uvjetima osvjetljenja tijekom čitanja bar koda. Trenutno je bar kodove moguće skenirati samo u pejzažnom modu kamere te je potrebno osigurati da je linija preko polovice ekrana okomita na linije bar koda. Velik problem je kako omogućiti slijepo osobi lagano pronalaženje bar koda. Na proizvodima ne postoji nikakva fizička oznaka koju je moguće napipati. Ograničenje kod poslužiteljskog dijela je to da mobilni uređaj mora biti na istoj lokalnoj mreži kako i računalo na kojem je podignut server.

2017/studenti/dkutlesa/projektni_zadatak.1498507616.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)