Korisnički alati

Site alati


2017:studenti:mmatijascic:start

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Senzori ambijentalne ugodnosti

Razrada konteksta

Projektni zadatak

Svrha sustava

Svrha projekta je povećati kvalitetu boravka u prostoriji, svim ljudima koji se u njoj nalaze.

Ciljevi projekta

1) Ostvariti sustav ambijentalnih senzora u svrhu poboljšanja ugode u prostoriji.

  • pretvaranje fizikalnih veličina u električne
  • očitavanje električnih veličina sa Arduino modulima
  • komunikacija Arduina sa senzorskim modulima
  • obrada primljenih podataka
  • izvršavanje potrebnih naredbi

2) Kreirati algoritam izračuna PPD i PMV vrijednosti na temelju očitanih vrijednosti sa senzora
3) U skladu sa željama korisnika koji se trenutno nalaze u prostoriji aktivirati potrebne aktuatore (klima, grijanje, svjetlo…)

Plan projekta

DatumOčekivani rezultat
19.3.-24.3.Nabava komponenti
27.3.-7.4.Spajanje senzora i umjeravanje
10.4-14.4.Spajanje svih senzora u jednu cjelinu
3.5.-7.5.Implementiranje algoritama za izračun PPD i PMV.


Rezultati projekta

Sustav razvijen u okviru ovog projektnog zadatka omogućuje korisniku regulaciju fizikalnih veličina koje bitno utječu na kvalitetu boravka u nekoj prostoriji. Mjerenje iznosa veličina temperature, osvjetljenja, buke, te vlage i tlaka zraka u stvarnom vremenu, efikasna obrada i konkretna prezentacija prikupljenih podataka, omogućuju korisniku konstantan uvid u stanje ambijenta u kojem se nalazi. Interakcijom sa sustavom korisnik postavlja željene iznose mjerenih veličina, te na taj način modificira svoju okolinu.

Uloga na projektu

U sklopu projekta ostvario sam prikaz datuma, vremena te PMV i PPD vrijednosti na LCD ekran. U tu svrhu korišteni su model ekrana LCD-2004A prilagođen radu s računalnim sustavima „Arduino“. Spoj LCD-a sa „Arduino Mega 2560“ ostvaren je koristeći međusklop „YwRobot LCM1602 V1“ namjenjenog jednostavnijem ostvarivanju I2C serijske veze. Također, za informaciju točnog vremena i datuma implementirao sam rad RTC modula. Podaci sa senzora prilikom zapisivanja na SD karticu i web sučelje uz sebe imaju informaciju o datumu i vremenu uzimanja uzorka. Za pisanje programske podrške korištene su gotove Arduino biblioteke, te vlastito razvijene funkcije za brisanje reda na LCD ekranu.

Nadalje, implementirao sam izračun PMV i PPD vrijednosti koje se zatim periodično ispisuju na LCD ekran. Predicted Percentage of Dissatisfied (PPD) i Predicted Mean Vote (PMV) su brojčane vrijednosti koje predstavljaju kvantificiranu razinu ambijentalne ugodnosti u nekom prostoru. PMV predstavlja razinu termalne ugodnosti koja se u vrijednostima kreće od -3 (hladno) do 3 (vruće). Prema referentnoj literaturi, formula za određivanje PMV vrijednosti dobivena je eksperimentalno iz velike količine podataka, te koristi brojne parametre kao što su temperatura, vlažnost, brzina strujanja zraka u prostoriji itd. PPD je postotni indeks koji predviđa udio nezadovoljnih korisnika u prostoriji. Određuje se izravnom empirijskom jednadžbom iz PMV-a. Više o PPD-u i PMV-u može se pronaći ovdje. Izračun na realiziranoj platformi ostvaren je preko već razvijenih algoritama iz priložene literature, implementiranih u C jeziku. Iz objektivnih razloga kao ulazni mjereni parametri korišteni su temperatura, tlak i vlažnost zraka, tj. fizikalne veličine koje smo imali mogućnost mjeriti preko nabavljenih senzora. Ostali parametri potrebni za izračun postavljeni su u očekivane srednje vrijednosti.

2017/studenti/mmatijascic/start.1497204103.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)