Korisnički alati

Site alati


2018:marin_parmac:cijeli_projektni_zadatak

Razlike

Slijede razlike između dviju inačica stranice

Poveznica na ovu usporedbu

Starije izmjene na obje strane Starija izmjena
Novija izmjena
Starija izmjena
2018:marin_parmac:cijeli_projektni_zadatak [2018/06/14 08:31]
mparmac
2018:marin_parmac:cijeli_projektni_zadatak [2023/06/19 18:11] (trenutno)
Redak 47: Redak 47:
 U našem sustavu Arduino Duemilanove je centralna jedinica koja je zadužena za komunikaciju s ostalim podsustavima. U našem sustavu Arduino Duemilanove je centralna jedinica koja je zadužena za komunikaciju s ostalim podsustavima.
  
-<​font ​16px/​inherit;;​inherit;;​inherit>​**mp3 modul DFPlayer YX5200**</​font>​+<​font ​20px/​inherit;;​inherit;;​inherit>​**mp3 modul DFPlayer YX5200**</​font>​
  
 Komunikacija s modulom se ostvaruje asinkronom serijskom UART komunikacijom. Potrebne su dva digitalna izvoda: Tx i Rx na Arduinu koji se spajaju na Rx i Tx izvode (UOČI: Rx→Tx; Tx→Rx) na mp3 modulu. Za rad mp3 modula potrebno je dovesti i napajanje (GND i +5V) s Arduino Duemilanove razvojne platforme. Na Arduino Duemilanove razvojnoj platformi odnosno na ATmega328p mikrokontroleru postoji sklopovlje za asinkronu serijsku komunikaciju koje je spojeno na USB kako bi se mogla ostvariti komunikacija s računalom. Zbog uhodavanja i nadogradnje sustava asinkrona serijska komunikacija sa mp3 modulom ostvarit će se programski. Pritom će se koristiti ugrađena biblioteka [[https://​www.arduino.cc/​en/​Reference/​SoftwareSerial|SoftwareSerial]] koja se već nalazi u Arduino IDE. Komunikacija s modulom se ostvaruje asinkronom serijskom UART komunikacijom. Potrebne su dva digitalna izvoda: Tx i Rx na Arduinu koji se spajaju na Rx i Tx izvode (UOČI: Rx→Tx; Tx→Rx) na mp3 modulu. Za rad mp3 modula potrebno je dovesti i napajanje (GND i +5V) s Arduino Duemilanove razvojne platforme. Na Arduino Duemilanove razvojnoj platformi odnosno na ATmega328p mikrokontroleru postoji sklopovlje za asinkronu serijsku komunikaciju koje je spojeno na USB kako bi se mogla ostvariti komunikacija s računalom. Zbog uhodavanja i nadogradnje sustava asinkrona serijska komunikacija sa mp3 modulom ostvarit će se programski. Pritom će se koristiti ugrađena biblioteka [[https://​www.arduino.cc/​en/​Reference/​SoftwareSerial|SoftwareSerial]] koja se već nalazi u Arduino IDE.
 +
  
 ===== RFID čitač MFRC522 ===== ===== RFID čitač MFRC522 =====
Redak 55: Redak 56:
 <font 14px/​Arial,​Helvetica,​sans-serif;;​inherit;;​inherit>​MFRC522 modul je RFID čitač/​pisač proizvođača NXP Semiconductors koji je namijenjen za očitavanje pasivnih RFID oznaka propisanih ISO/IEC 14443 protokolom. Komunikacija između modula i RFID oznaka se odvija na 13.56 MHz</​font><​font 12px/​inherit;;​inherit;;​inherit>​.</​font>​ <font 14px/​Arial,​Helvetica,​sans-serif;;​inherit;;​inherit>​MFRC522 modul je RFID čitač/​pisač proizvođača NXP Semiconductors koji je namijenjen za očitavanje pasivnih RFID oznaka propisanih ISO/IEC 14443 protokolom. Komunikacija između modula i RFID oznaka se odvija na 13.56 MHz</​font><​font 12px/​inherit;;​inherit;;​inherit>​.</​font>​
  
-<​font ​16px/​inherit;;​inherit;;​inherit>​**Bluetooth HC-06 modul **</​font>​+<​font ​20px/​inherit;;​inherit;;​inherit>​**Bluetooth HC-06 modul **</​font>​
  
 Bluetooth HC-06 modul postiže serijski bežični prijenos podataka radne frekvencije od 2.4 GHz ISM koja se svrstava u najpopularniji frekvencijski pojas (tj. industrijski,​ znanstveni i medicinski pojas). Funkcija ovog modula je poslati serijskim bežičnim prijenosom podatke koje se pročitaju s RFID čitača na Arduino Duemilanove. Bluetooth HC-06 modul postiže serijski bežični prijenos podataka radne frekvencije od 2.4 GHz ISM koja se svrstava u najpopularniji frekvencijski pojas (tj. industrijski,​ znanstveni i medicinski pojas). Funkcija ovog modula je poslati serijskim bežičnim prijenosom podatke koje se pročitaju s RFID čitača na Arduino Duemilanove.
 +
  
 ===== Shema spajanja sustava ===== ===== Shema spajanja sustava =====
Redak 83: Redak 85:
 Također, bio mi je zadatak napisati popratnu dokumentaciju i sudjelovati u izradi prezentacijskog materijala. Također, bio mi je zadatak napisati popratnu dokumentaciju i sudjelovati u izradi prezentacijskog materijala.
  
-<font 22px/​inherit;;​inherit;;​inherit>​**Rezultati projekta**</​font>​+====== ​   ​Rezultati projekta ​   ​======
  
 U sklopu projekta izrađen je uređaj i Android mobilna aplikacija spremna za korištenje. Uređaj je napajan baterijski te je izrađeno prototipno kućište. Uređaj može raditi samostalno ili ga je moguće povezati s mobilnom aplikacijom. Trenutni nedostatak je dohvaćanje novih glasovnih zapisa i upisa novih u bazu proizvoda. Jedno od rješenja je postaviti bazu proizvoda i bazu glasovnih zapisa na vanjski poslužitelj. Također, zbog ograničenosti sklopovlja RFID čitač ima mali domet, dok se na slušalicama zvučni zapis reproducira relativno tiho. Rješenje je koristiti kvalitetnije sklopovlje. Od ovog projekta korist imaju slijepe, slabovidne i osobe sa slabijim vidom jer im olakšavamo svakodnevni odlazak u trgovinu dok se, s druge strane, trgovinama povećava broj kupaca i poboljšava usluga koju nude. Kao tim smo dobili bolje razumijevanje korištenih tehnologija i uvid u izradu sustava s Arduinom Duemilanove na kojeg se povezuje RFID čitač, Bluetooth HC-06 modul i DFPlayer mp3 modul te Android aplikacija. Daljnjim razvijanjem aplikacije moguće ju je pripremiti za korištenje u stvarnom svijetu i pomoć slijepim i slabovidnim osobama. U sklopu projekta izrađen je uređaj i Android mobilna aplikacija spremna za korištenje. Uređaj je napajan baterijski te je izrađeno prototipno kućište. Uređaj može raditi samostalno ili ga je moguće povezati s mobilnom aplikacijom. Trenutni nedostatak je dohvaćanje novih glasovnih zapisa i upisa novih u bazu proizvoda. Jedno od rješenja je postaviti bazu proizvoda i bazu glasovnih zapisa na vanjski poslužitelj. Također, zbog ograničenosti sklopovlja RFID čitač ima mali domet, dok se na slušalicama zvučni zapis reproducira relativno tiho. Rješenje je koristiti kvalitetnije sklopovlje. Od ovog projekta korist imaju slijepe, slabovidne i osobe sa slabijim vidom jer im olakšavamo svakodnevni odlazak u trgovinu dok se, s druge strane, trgovinama povećava broj kupaca i poboljšava usluga koju nude. Kao tim smo dobili bolje razumijevanje korištenih tehnologija i uvid u izradu sustava s Arduinom Duemilanove na kojeg se povezuje RFID čitač, Bluetooth HC-06 modul i DFPlayer mp3 modul te Android aplikacija. Daljnjim razvijanjem aplikacije moguće ju je pripremiti za korištenje u stvarnom svijetu i pomoć slijepim i slabovidnim osobama.
  
  
2018/marin_parmac/cijeli_projektni_zadatak.1528957882.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)