Korisnički alati

Site alati


2020:pametni_ovlazivac_zraka

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Pametni ovlaživač zraka

Članovi projekta

  1. Ivana Novoselec

Projektni zadatak

Izrada pametnog ovlaživača zraka koji ima funkciju mjerenja temperature i vlage u prostoru te ovisno o potrebi tj. o količini vlage u zraku, u prostor ispušta potrebnu količinu vodene maglice. Osim same izrade uređaja potrebno je korisniku omogućiti i komunikaciju s uređajem putem mobilne aplikacije te na taj način smanjiti nužnu fizičku interakciju korisnika s uređajem. Korisnik mora imati mogućnost paljenja/gašenja uređaja na daljinu, provjeravanja trenutnog stanja parametara vlage i temperature, mogućnost namještanja vremena kada želi da uređaj počne ili prestane raditi. Uređaj korisniku mora omogućiti održavanje optimalnih uvjeta vlage u prostoru u kojemu se nalazi, signalizirati korisnika kada je potrebno u uređaju zamijeniti ili dodati novu vodu i omogućiti korisniku upotrebu eteričnih ulja u svrhu osvježavanja prostora i aromaterapije.

Svrha sustava

Suhi zrak nastaje kao posljedica pretjeranog zagrijavanja prostora te također kao posljedica korištenja klima uređaja i može uzrokovati brojne probleme. Jedni od najčešćih zdravstvenih problema uzrokovanih suhim zrakom su suha koža, iritacija očiju, suhoća dišnog sustava, pogoršanje alergija i astme, učestale epistakse (krvarenje iz nosa), suhi kašalj i glavobolja. Svrha sustava je stvoriti optimalne uvjete u prostoru za rad korisnika a pritom smanjiti fizičku interakciju sa samim uređajem. Korisnik ovog uređaja je svaka osoba koja provodi veliki dio svog vremena u zatvorenom prostoru. Neovisno o tome radi li se o poslovnom uredu, dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, svakome je bitno da svoje vrijeme provede u povoljnoj radnoj i životnoj okolini. Tako je ovaj mali uređaj, koji može spriječiti mnoge učestale i zamarajuće životne probleme, idealno rješenje.Ovakav uređaj rješava problem suhog zraka ali opet sprječava da zrak u sobi postane prevlažan, što nije slučaj kod običnih ovlaživača zraka koji neovisno o vlazi zraka u prostoriji stalno raspršuju istu količinu vodene pare u zadanim vremenskim intervalima. Svrha ovog sustava je također i razvijanja ideje pametne kuće izradom uređaja koji će korisniku omogućiti upravljanje na daljinu putem mobilne aplikacije.

Ciljevi projekta

Glavni cilj je osmisliti način kako maksimalno automatizirati ovakav uređaj i što više smanjiti nužnu fizičku interakciju korisnika s uređajem. Nakon toga potrebno je hardverski osmisliti uređaj koji će biti dovoljno malen i praktičan, a opet će imati dovoljno velik spremnik s vodom i koji će obavljati funkciju ovlaživanja prostora mjerenjem vlage u zraku. Nakon što je uređaj hardverski osmišljen potrebno je realizirati dio automatizacije gdje se korisniku omogućuje da putem mobilne aplikacije komunicira s uređajem. Također je potrebno osmisliti jednostavan dizajn uređaja i izraditi adekvatno kućište.

Razrada konteksta

Slični projekti:

Na tržištu postoje više vrsta uređaja koje imaju funkciju mjerenja vlage zraka i ovlaživanja ovisno o izmjerenim parametrima, također postoje uređaji koji omogućuju kontrolu razine vlage na način odabira visoke ili niske razine vlage u prostoriji. Na tržištu postoji nedostatak stolnih modela uređaja za ovlaživanje zraka koji nude mogućnost spajanja na mobilnu aplikaciju.

Resursi

  • Laptop
  • Mobilni uređaj
  • Node MCU razvojna pločica s mogućnošću spajanja na bežičnu mrežu
  • AM2320B digitalni senzor za temperaturu i vlagu
  • ultrazvučni raspršivač vodene pare
  • hladnjak za procesor – služit će kao ventilator za vodenu paru
  • adekvatna posuda za vodu
  • napajanje
  • 3D printer
  • Filament
  • Blynk platforma
  • Arduino IDE

Ograničenja

  • Vremenska ograničenja
  • Financijska ograničenja
  • Ograničenje kretanja i dostave u svrhu nabavljanja potrebnih dijelova zbog pandemije COVID-19

Plan projekta

Općeniti vremenik projekta

DatumOčekivani rezultat
21.3. Upoznavanje s problematikom
28.3. Intervju s korisnicima – prvi
4.4. Upoznavanje s postojećim rješenjima i mogućnostima
11.4. Intervju s korisnicima – drugi
18.4. Izrada projektnog zadatka
25.4. Idejno rješenje
2.5. Nabavka potrebnih komponenata
9.5. Izvedbeno rješenje – dizajn cijelog sustava
Izrada sustava
23.5. Provjera s korisnicima
Dovršenje sustava
28.5. Prezentacija sustava


Raspodjela zadataka i utrošeno vrijeme

Zadatak Član tima Utrošak vremena Komentar


Rezultati projekta

  • Link na video
  • Link na kod
  • Link na dokumentaciju
2020/pametni_ovlazivac_zraka.1587376405.txt.gz · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:10 (vanjsko uređivanje)