Prijevodi ove stranice:

Korisnički alati

Site alati


hr:instructional_design:cone_of_experience

Ovo je stara izmjena dokumenta!


Stožac iskustva

Općenito

Stožac iskustva (cone of experience) je slika koja opisuje doprinos različitih vrsta iskustvenog učenja, a predstavio ju je 1946.godine Edgar Dale.

Što je stožac iskustva?

Cone of Experience. Image borrowed from: http://qwertyrob.blogspot.com/... Click on the picture to follow the link.

Pojam stožac iskustva Edgara Dalea prvi put je predstavljen u njegovoj knjizi “Audio-vizualne metode u poučavanju”, izdanoj 1946. To je slika koja opisuje dobit od različitih vrsta iskustva učenja. Stožac je organiziran počevši od najapstraktnijih iskustava na vrhu, prema najkonkretnijim iskustvima na dnu. U kasnijim izdanjima knjige bio je podvrgnut manjim izmjenama, no originalna slika stožca može se pronaći ovdje.

Važnost Daleovog stožca iskustva je u njegovim pretpostavkama o tome kako učimo učinkovitije i u primjeni takvih sredstava ili aktivnosti tijekom obrazovnog procesa. Pretpostavke iskazane u stožcu su bile od interesa za mnoge kasnije psihologe i kognitivističke teorije.

NAPOMENA: Lažni postotci naknadno su dodani u Daleov stožac. Međutim, oni ni na koji način nisu povezani s originalnim stožcem. Zbirka često korištenih lažnih stožaca može se pronaći u prezentaciji Betrusa i Januszewskog.

Ključne riječi i najvažnija imena

Literatura

Pročitaj više

Recentna literatura

hr/instructional_design/cone_of_experience.1390150829.txt.gz · Zadnja izmjena: 2014/01/19 18:00 (vanjsko uređivanje)