Translations of this page:

User Tools

Site Tools


journals:eprints

Preprint i postprint

Preprint i opostprint su različite verzije istog članka tijekom njegovog procesa objave. Uslijed relativno dugog procesa objave, a s ciljem omogućavanja bržeg kolanja informacija i rezultata istraživanja u znanstvenim krugovima, većina izdavača dopušta autorima da na svojim stranicama ili i drugdje objavljuju početne/nedorađene verzije članka koji žele objaviti.

Preprint

Preprint je članak koji još nije objavljen, nije prošao proces recenziranja i izdavač mu nije dodao nikakvu vrijednost kroz , primjerice, formatiranje. To je bilo koja verzija članka od autorovoe originalne verzije (Author's Original Version) do neuključivo verzije prihvaćene za objavu (Accepted Version).1)

Postprint

Postprint je svaka verzija članka koja je prihvaćena (Accepted Version) pa do konačne verzije za objavu, uključujući Version of Record ili Definitive Work.2) Preprints i postprints zajedničkim imenom nazivaju se eprints.

U praksi

Primjer politike o objavi preprinta: Elsevier.

Politike nekih izdavača o preprintima.

Zaključak

Dobra stvar, ali:

  • treba provjeriti kod izdavača kojem je poslan članak, i
  • može doći do krađe intelektualnog vlasništva ako objava potraje dugo.

Stoga:

  • objava drafta i upt u tu politiku nakon što članak bude prihvaćen i to na mjestima poput eprints arhiva ili osobnim stranicama.
1) , 2)
CrossReff
journals/eprints.txt · Last modified: 2023/06/19 18:03 (external edit)