Korisnički alati

Site alati


2011:jure_babic:projektni_zadatak

Jure Babić

Svrha sustava

Svrha sustava za praćenje kakvoće zraka u prostoriji je informiranje ukućana o kvaliteti zraka u prostoriji te upravljanje sustavima za provjetravanja i ovlaživanje zraka, kao i paljenje alarma u slučaju opasnosti. Optimalna vlažnot zraka u prostoriji je između 30 i 50 posto. Suh zrak u prostoriji može izazvati iritaciju dišnih puteva, kao i gomilanje statičkog elektriciteta. Niti previše vlažan zrak nije dobar. Pri visokoj vlažnosti stvara se plijesan na zidovima, razvijaju se razne gljivice, grinje i mikroorganizmi koji mogu izazvati alergijske i upalne reakcije kod ukućana. Stoga je praćenje vlažnosti u prostoriji i njeno održavanje na optimalnoj razini važna zadaća sustava. O opasnosti prevelike koncentracije plina u prostoriji netreba posebno govoriti te je rano otkrivanje istjecanja plina također predviđeno u ovom sustavu.

Na što se sustav odnosi

Sustav se odnosi na stavke povezane s kakvoćom zraka, koje utječu na sigurnost, ugodnost boravka u prostoriji te higijensku i zrdavstvenu zaštitu.

Funkcije sustav

Sustav preko senzorske mreže prikuplja podatke o vlažnosti, temperaturi i koncentraciji plina u prostoriji. Prikupljene podatke prikazuje na korisničkom sučelju te ih prosljeđuje na sustave za provjetravanje, ovlaživanje odnosno alarmni sustav.

Podsustavi od kojih se sastoj

  • Senzorska mreža: senzor vlage, senzor plina, termometar.
  • Korisničko sučelje: LCD prikaznik
  • Upravljački mikrokontroler
  • Upravljani ovlaživač zraka
  • Sučelje za povezivanje sa sustavom za provjetravanje i alarmnim sustavom

Očekivana interakcija s ukućanima

Sustav je potpuno autonoman, dakle korisnik može samo upaliti/izgasiti sustav ili pojedine funkcije sustava.

Način prezentacije sustava

Mjerenje vlažnosti i temperature učionici te prikaz na pokazniku.

2011/jure_babic/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)