Korisnički alati

Site alati


2011:petar_domazet:start

Sustav za edukaciju

Svrha sustava Sustav za edukaciju ima svrhu poboljšanja kulture i općeg obrazovanja ukućana. Reproduciranjem raznih zanimljivosti iz područja biologije i kemije, povijesti, bontona, gastronomije, književnosti i drugih umjetnosti, sporta, itd., sustav bi trebao, kako nadopunjavati znanje, tako i poticati zdraviji način života te jačanje radnih navika korisnika.

Na što se sustav odnosi Cilj sustava je da reproducira tekst iz memorije, u ovisnosti o dijelu dana. Recimo ujutro bi se reproducirale zanimljivosti iz biologije i kemije, s naglaskom na ljudsko tijelo,važnost prehrane i tjelovježbe, sat vremena nakon toga poticajna zanimljivost iz povijesti, npr.o zaslužnim osobama. U vrijeme ručka nekoliko zanimljivosti iz povijesti gastronomije, te lekcija iz bontona. Dva puta u tijeku popodneva kratke crtice iz povijesti umjetnosti, knjizevnosti i sporta. Trajanje reprodukcija i njihov razmak može odabrati korisnik. Svako reproduciranje završava odjavnom rečenicom: npr. za prva dva ujutro- „a što će te vi danas napraviti?“, „dobar tek“ u vrijeme ručka , itd.

Funkcije sustava Sustav se pali svako određeni period vremena. Uključivanje je popraćeno melodijom koja dalje tiho prati reprodukciju ciljanog teksta. Sustav treba imati mogućnost pretvaranja teksta iz memorije u govor te slanje govora na zvučnike. Indekse tekstualnog zapisa treba pamtiti, te onemogućiti ponavljanje istog teksta određeno vrijeme. Sustav treba omogućiti da se reproducirani zapisi mogu pročitati u tekstualnom obliku. Sustavu treba osigurati mogućnost spajanja na Internet u svrhu nadopune baze podataka.

Podsustavi Podsustav za kupaonicu reagira na prisutnost u blizini wc školjke, na što se reproduciraju zanimljivosti vezane uz higijenu, npr. „znate li da bakterija e.coli, stanovnik ljudskog tijela, pomaže pri ………. ,ali ako dospije u krvotok može …………. Zato je važno da operete ruke antibakterijskim sredstvom koje je pH….. “. Drugi, već spomenuti podsustav daje mogućnost da se taj dan reproducirane zanimljivosti mogu pročitati i u tekstualnom obliku.

Očekivana interakcija s drugim sustavima Ovaj sustav se može povezati sa drugim sustavima, npr. sa sustavom za detekciju prisutnosti, tako da možemo postaviti da se sustav u vrijeme ručka uključuje na prisutstvo ljudi za stolom; sa sustavom za automatsko podizanje roleta ujutro, tako da 15 min nakon buđenja ukućana počinje prvi ciklus reprodukcije za taj dan.

Očekivana interakcija s ukućanima Sustav će biti podesiv na način da će se moći odabrati želimo li da se pali u skladu očitanja nekog senzora, u fiksnim intervalima koje se također može odabrati ili to dvoje kombinirano. Podsustav za higijenu se pali automatski. Ako se rabi isti sustav ozvučenja kao i za glazbu, onda prije prekida se jačina glazbe postepeno smanjuje, tako da reprodukcija teksta nebude preglasna. Ukućani će moći isključiti sustav, ali u slučaju da ne radi dva dana a senzor pokreta očitava prisutstvo uključuje se sustav i dojavljuje ukućanima da „bez muke nema nauke“ , „od viška glava ne boli“ ili „trošenje novca na sustav koji ne koristite je neracionalno“ . Na računalu će korisnik moći poslati zahtjev kojim traži ispis teksta koji se reproducirao taj dan ili protekli tjedan.

Način prezentacije sustava Sustav za edukaciju: - Daje sažetke zanimljivosti u nekoliko rečenica, te time poboljšava opće znanje ukućana - Potiče ljude na rad i povećava osvještenost u vidu brige za zdravlje i higijenu - Uči ljude pravilima bontona

2011/petar_domazet/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)