Korisnički alati

Site alati


2011:zeljko_stanecic:projektni_zadatak

Opis sustava

Svrha sustava

Sustav za samoodržavanje kuće ima zadaću paziti na podsustave u kući kada u kući nitko ne boravi duže vrijeme, kao primjer tome mogu poslužiti vikendice. Svrha sustava je da korisnika rastereti brige o kući koja je npr. u okolici Dubrovnika dok korisnik boravi u Zagrebu. Kod vikendica se javljaju problemi poput sušenja gumica na slavinama, voda koju puštamo je prljava, zrak je težak, zagušljiv, količina vlage u kući je prevelika. U zimskom godišnjem dobu postoji mogućnost smrzavanja vode u cijevima što dalje uzrokuje pucanje cijevi pa dalje poplave po kući i tako dalje, pa bi npr. grijači na kritičnim mjestima ili samo grijanje prostora moglo spriječiti takve događaje. Sve u svemu to nije puno posla, no puno puta ljudima se neda putovati po nekoliko sati samo zbog održavanja kuće, tome služi ovaj sustav, da odradi neke stvari umjesto korisnika, a da on o tome ne treba voditi nikakve brige (ako to ne želi).

Funkcije sustava

Sustav prima meteorološke podatke iz obližnje meteorološke stanice, podatke koji se odnose na vrlo usko područje kuće te podatke šire okolice. Obrađujući podatke sustav odlučuje koje radnje treba poduzeti. Primjer: kod lijepog sunčanog vremena sustav, uključi ventilaciju, otvori prozore, podigne roletne. Kod niskih temperatura sustav uključuje grijanje da ne dođe do smrzavanja cijevi za vodu. Sustav također daje korisniku da upravlja sustavima putem interneta ili sms-a.

Podsustavi od kojih se sastoji

  • Komunikacija preko RS-232 ili USB porta (računalo – Arduino)
  • Ventilacija
  • Mjerenje vlage,temperature…
  • Roletne
  • Otvaranje/zatvaranje prozora
  • Grijanje…

Većina od ovih sustava su gotovi sustavi sa kojima je zapravo ovaj sustav u interakciji, on analizira podatke i zaključuje koje radnje treba odraditi.

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Od već nabrojanih podsustava, tu je mogućnost i detekcije prisutnosti, gdje se ide u područje sigurnosti kuće, zatim, povezivanje sustava preko društvenih mreža.

Mogući problemi

  • Treba riješiti problem napajanja u slučaju nestanka struje.
  • Prozori koji se otvaraju ne smiju se previše otvoriti zbog mogućih krađa.

Očekivana interakcija s ukućanima

Ukućani će imati mogučnost komunikacije sa sustavom preko računala putem interneta gdje god se nalazizili, te izravno sa sustavom u samoj kući. Iako je sustav predviđen uglavnom da se korisnik ne treba brinuti o sustavu kada ga se jednom podesi, može eventualno mijenjati postojeće postavke.

Način prezentacije sustava

Sustav bi se prezentirao na način, da učitamo neke meteorološke podatke u njega, on ih obradi i vidimo što će se dogoditi, hoće li uključiti grijanje, ventilaciju, vidjet ćemo (nadam se)!

2011/zeljko_stanecic/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)