Korisnički alati

Site alati


2012:antonia_plazibat:start

Sustav "Robo-lampa

Svrha projekta

Svrha sustava je olakšati korisniku rad za radnim stolom ne imajući stalnu potrebu za ručnim podešavanjem glave stolne lampe prilikom osvjetljavanja radne površine.

Na što se sustav odnosi

Sustav detektira prisutnost korisnika za radnim stolom preko senzora pomaka (npr. pasivni infracrveni senzor, PIR) koji se spaja na Arduino mikrokontroler. Generirani signal na izlazu pokreće elektromotor koji u konačnici upravlja promjenom položaja glave stolne lampe.

Funkcije sustava

Sustav služi kao zamjena za ručno upravljanje stolne lampe. Korisnik je u potpunosti usmjeren na rad, dok za to vrijeme stolna lampa automatski obavlja “svoj zadatak”.

Osnovna funkcija robo-lampe je detektirati “jeli došlo do pokreta ili ne?”. Ukoliko je senzor detektirao pokret/prisutnost korisnika pali se servo motor i pokreće glavu stolne lampe. Čitanje stanja senzora pokreta svodi se na čitanje digitalnog ulaza koji može biti biarni podatak 0 (nema pokreta) i binarni podatak 1 (kretanje). Ovisno o primljenom podatku servo motor miruje ili se pokreće.

Servo motor ima tri priključka: pozitivni, negativni i digitalni podatak. Prva dva priključka daju servo motoru snagu za pokretanje (max. 7V) dok treći priključak ide na digitalni izlaz gdje dobiva informaciju u kojem položaju treba biti i promjena počinje.

Podsustavi od kojih se sastoji

Sustav Robo-lampa ima sljedeće podsustave:

  1. Detektor prisutnosti
  2. Upravljački uređaj:
    • Arduino mikrokontroler
    • Algoritam ⇒ programska podrška
  3. Izvršni član:
    • Pojačalo ⇒ servo motor

Izgled sustava

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Sustav bi surađivao s alarmnim sustavom “SmartFence” u pružanju zaštite prilikom detektiranja provale. SmartFence bi u slučaju detekcije provale uključio Robo-lampu što bi kod provalnika izazvalo strah, provalnik bi pomislio da je još netko u objektu i u najboljem slučaju bi zaustavilo njegove ilegalne radnje.

Sustav bi surađivao sa komunikacijskim sustavom “KuKoc”. Suradnja bi omogućila daljinsko upravljanje uz pomoć interneta ili kućne bežične mreže. Korisnik bi mogao prilikom dužeg izbivanja iz kuće preko interneta upaliti, ugasiti, pokretati Robo-lampu što bi dovelo do privida da je netko u kući i što bi zasigurno pomoglo u zastrašivanju lopova.

Sustav bi se mogao i nadograditi tako da se na Robo-lampu postavi UV svjetiljka sa kojom bi se osvjetlilo cvijeće koje se nalazi na različitim mjestima unutar prostorije.

Očekivana interakcija s ukućanima

Lampa može poslužiti ukućanima na više načina. Kada korisnik sjedne za radni stol lampa se automatski upali i osvjetli traženi dio stola bez da korisnik mora tražiti prekidač, koji je najčešće prekriven raznoraznim predmetima, i pomicati lampu na željeno mjesto.

Lampa također može služiti u svrhu zabave kada prilikom kućne zabave se upali “party mod”. Predefiniranim pokretima lampa imitira disko osvjetljenje te u kombinaciji sa promjenama boja svjetlosti dopridonosi atmosferi.

Način prezentacije sustava

Sustav će biti prezentiran u fizičkom obliku. Prikazat će se određeni broj sistemskih testova rada Robo-lampe.

2012/antonia_plazibat/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)