Korisnički alati

Site alati


2012:borislav_durdinovski:start

Komentari (P. Pale): Obavezno pogledati projekt prethodnih generacija i svoj projekt koncipirati kao dopunu/nadogradnju tog starijeg u noviji, bolji sustav. Mora biti jasan upotrebni doprinos tj.p poboljšanje. Ako vas je vise na projektu, mora biti bitno složeniji.

Sustav „Dog's Day“

Rezultati projekta

Dokumentacija: dogs_day_sustav.pdf

Svrha sustava

„Dog's Day“ sustav namijenjen je za nadzor kućnih ljubimaca kada vlasnici nisu kod kuće. Svrha sustava je olakšati osnovne aktivnosti ljubimca koje nisu moguće kada vlasnik nije kod kuće (npr. pristup hrani), istodobno omogućujući vlasniku uvid u aktivnosti u stvarnom vremenu putem društvene mreže.

Na što se sustav odnosi

Sustav omogućuje sljedeće:

  • Otvaranje vrata kućnom ljubimcu ukoliko poželi izaći van
  • Pristup hrani/vodi
  • Detekciju i sprječavanje zadržavanja u dijelovima kućanstva gdje to nije poželjno
  • Odgoj ljubimca – svaki put kad načini nešto što ne bi smio, čuti će glas svog vlasnika i s vremenom naučiti što je loše

Sve aktivnosti bit će dojavljene na društvenu mrežu (Twitter) u stvarnom vremenu.

Funkcije sustava

Sustav zamjenjuje vlasnika kada on nije kod kuće, odnosno omogućuje samostalno kretanje kućnog ljubimca kada mu vlasnik nije u mogućnosti pomoći i to otvaranjem vrata za kućne ljubimce pomoću servo motora. Također, ukoliko se ljubimac nalazi u dijelu kućanstva kojem u kojem to nije poželjno, sustav reproducira vlasnikov glas kao upozorenje. Ukućani više neće morati ručno otvarati ljubimcu vrata i dio s hranom, već će sustav to raditi automatski kada ljubimac poželi. Isto tako neće morati paziti penje li se ljubimac po kuhinjskim površinama ili krevet/kauč na koji nije dozvoljeno, jer će sustav detektirati prisutnost ljubimca i upozoriti ga unaprijed snimljenim glasom vlasnika. Za to vrijeme, ukućani imaju uvid u aktivnosti ljubimca dok su u školi, na poslu, u šetnji ili bilo gdje odakle mogu pristupiti njegovom Twitter profilu.

Podsustavi od kojih se sastoji

Sustav „Dog's Day“ ima slijedeće podsustave:

  1. Sustav za otvaranje/zatvaranje ulaznih vrata
  2. Sustav za pristup hrani/vodi
  3. Sustav za reprodukciju zvuka
  4. Sustav za slanje poruka o aktivnosti ljubimca na društvenu mrežu preko računala
  5. Detekcija preko RFID:
    • Sustav za detekciju prisutnosti kraj vrata
    • Sustav za detekciju prisutnosti pokraj hrane
    • Sustav za detekciju prisutnosti na kuhinjskim površinama
    • Sustav za detekciju prisutnosti na krevetu/kauču

VAŽNO! Točkama 1,2 i 3 bavit će se Borislav Đurđinovski, dok će podsustave 4 i 5 realizirati Lara Nastasja Matijaš

Izgled sustava

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Sustav je u principu autonoman te u potpunosti pokriva zahtjeve korisnika u vidu brige o kućnim ljubimcima kad vlasnik nije kod kuće. Kako korisnik dobiva informacije putem društvene mreže te je komunikacija između Arduino pločice i društvene mreže implementirana, stvoreni su preduvjeti da se ta komunikacija iskoristi i za neke druge stvari. Primjerice, istim putem može primiti informacije o temperaturi, vlazi, potrošnji električne energije i mnogo drugih stvari.

Očekivana interakcija s ukućanima

Ukućani će moći odabrati koliko puta dnevno kućni ljubimci smiju jesti, kako se ne bi dogodilo da životinja neprestano dolazi u njezin prostor za jelo te tako ugrozi svoje zdravlje. Također, moći će zabraniti otvaranje vrata za izlazak ljubimca, ukoliko primjerice primijeti da vani pada kiša ili snijeg. Nadalje, biti će mu omogućena regulacija glasnoće snimke njegovog glasa koja se reproducira kada se ljubimac ponaša kako ne bi trebao.

Način prezentacije sustava

Sustav će biti demonstriran u fizičkom obliku i to kroz veći broj sistemskih testova koji će pokazati kvalitetu samog sustava

2012/borislav_durdinovski/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)