Korisnički alati

Site alati


2012:davor_cosic:start

Komentari (P. Pale): Koncipirati sustav za „Nevidljivu ogradu“ dvorišta. Više senzora. Osmisliti kak obi se moglo detektirati prolazi li životinja ili čovjek. Kako spriječiti preskakanje prepreke. Ako vas je više na projektu, mora biti složeniji.

Sustav "SmartFence"

Svrha sustava

Svrha „SmartFence“ sustava je osiguravanje sigurnosti, ali i privatnosti ukućana. Sustav preuzima brigu spriječavavanja neautoriziranog ulaska i boravka na posjedu, alarmirajući ukućane o prisutnosti neželjenog 'gosta', kao što bi to radio ljudski čuvar. Smisao je da ukućani ne moraju voditi računa o sigurnosti svojih vrijednih stvari, a i sebe samih, već da sustav to radi umjesto njih. Samim time se uvodi osjećaj sigurnosti koji vlasniku sustava omogućava koncentriranje na razne druge aspekte svakodnevnog života.

Na što se sustav odnosi

Cilj „SmartFence“-a je uspješna detekcija narušavanja privatnosti ukućana i mogućeg ugrožavanja njihove sigurnosti. Njime se određuje granica dozvoljenog približavanja posjedu (ili području unutar kuće), dok se u obzir uzimaju zahtjevi ukućana za načinom signalizacije.

Funkcije sustava

„SmartFence“ sustav je sačinjen od laserske mreže uslijed čijeg prekida on detektira prisutnost nepoželjnih osoba. Eventualni nedostatak takvog sustava je mogućnost preskakanja, odnosno zaobilaženja laserskog snopa što se rješava optimalno postavljenom mrežom laserskih zraka. Signalizacija sustava se ostvaruje kao svjetlosna signalizacija (višebojna LED svjetla), zvučna signalizacija (zvučnici), te signalizacija putem društvene mreže (Twitter). Sustav omogućuje odabir neke od navedenih signalizacija ili kombinaciju više njih. Kao možebitna nadogradnja sustava se ističe fotografiranje uljeza korištenjem webkamere, te slanje navedene fotografije na e-mail adresu korisnika. Na taj način se vodi evidencija ulaska u zaštićeno područje i onda kada nismo prisutni u stambenom objektu, te omogućuje korisniku da u stvarnom vremenu dobije informaciju radi li se o neodobrenom kretanju čovjeka ili životinje.

Podsustavi od kojih se sastoji

„SmartFence“ ima sljedeće podsustave:

  1. detekcija prisutnosti nepoželjnih osoba
  2. alarmiranje ukućana
    • svjetlosna signalizacija
    • zvučna signalizacija
    • signalizacija putem društvene mreže
  3. Opcionalni podsustav: fotografiranje izvora alarmiranja sa slanjem slikovne informacije korisniku

Napomena: gradnja cjelokupnog sustava će se provesti inkrementalno pri čemu će se 'detekcijom prisutnosti' i 'fotografiranjem izvora alarma' baviti Davor Ćosić, dok će se Denis Jakuš orijentirati na 'svjetlosnu i zvučnu signalizaciju, te signalizaciju putem društvene mreže'

Blok shema sustava

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Sustav je zamišljen da radi kao autonomna cjelina s ciljem da u potpunosti i samostalno pokriva zahtjeve alarmnog sustava. Međutim, kako će biti uspostavljena veza između Arduina i društvene mreže preko koje će korisnik primati informacije, teoretski je moguće te informacije dijeliti i s drugim sustavima.

Očekivana interakcija s ukućanima

Ukućani će biti u mogućnosti birati način signalizacije pomoću PC-a, a povratnu informaciju od strane sustava će dobiti zvučnom i svjetlosnom signalizacijom ili preko društvene mreže. Također, korištenjem gore navedenog opcionalnog podsustava korisnik će pristupom svojoj elektroničkoj pošti biti u mogućnosti otkriti izvor alarmiranja.

Način prezentacije sustava

Sustav će se prezentirati kroz nekoliko testova koji će demonstrirati njegovu funkcionalnost i mogućnosti.

Rezultati

Dokumentacija: smartfence.doc

2012/davor_cosic/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)