Korisnički alati

Site alati


2012:igor_kvasic:start

Pametan bazen

Rezultati

Svrha projekta

Modelirati pametan bazen koji detektira palo lišće i ostalu nečistoću i automatski se čisti. Bazen se također sam prekriva kada se ne koristi. U slučaju korištenja automatski se pali rasvjeta kada padne mrak.

Resursi

Model bazena će se ostvariti umanjen ali dovoljan za prikaz funkcionalnosti. Za upravljanje će se koristiti Arduino platforma sa mikrokontrolerom, programiranom u programskom jeziku C.

Korisnici projekta

Svi korisnici vanjskih bazena, hoteli, ugostitelji…

Ciljevi projekta

Napraviti maketu bazena sa automatiziranim sustavom čišćenja svih plutajućih objekata koji padnu u bazen (lišće, iglice borova…). Bazen bi također trebao imati mogućnost automatskog prekrivanja kada se dugo ne koristi. Bazen tako se tako sakriva i postaje funkcionalna površina za druge aktivnosti. Unutar bazena planira se ugraditi noćna rasvjeta koja bi se također trebala automatski paliti kada je to potrebno.

Pametan bazen činit će dio podsustava za poboljšanje udobnosti u kući odnosno izvan nje.

Ograničenja

Sustav će se koncentrirati na uklanjanje krutih plutajućih nečistoća. Filtracija, klorifikacija, izmjena vode i održavanje temperature neće biti izvedeni jer bi to bitno kompliciralo projekt, no ti elementi svakako čine nešto što bi se nazivalo “pametnim bazenom”.

Podsustavi od kojih se sastoji

Pametan bazen sastoji se od sljedećih podsustava:

  1. Detektor nečistoća
  2. Upravljački uređaj:
    • Arduino mikrokontroler
    • programska podrška
  3. Izvršni član:
    • pokrov bazena - električna vanjska roleta sa mrežicom za čišćenje
    • podna rasvjeta

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Sustav bi surađivao sa komunikacijskim sustavom “KuKoc”. Suradnja bi omogućila daljinsko upravljanje uz pomoć interneta ili kućne bežične mreže. Korisnik bi mogao u svakom trenutku biti upoznat sa stanjem bazena te upravljati njegovim osnovnim funkcijama. Također je predviđena mogućnost povezivanja sa meteo stanicom koja bi mogla zatražiti zatvarane bazena u slučaju nevremena.

Način prezentacije sustava

Sustav će biti prezentiran u fizičkom obliku.

2012/igor_kvasic/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)