Korisnički alati

Site alati


2012:ivan_debelec:start

Svrha sustava

Svrha sustava je praćenje nekoliko parametara na temelju kojih se donosi odluka o tome da li će se prozori automatski zatvoriti ili otvoriti. Sustav radi na temelju podataka dobivenih iz meteo-stanice (temperatura, vlaga, količina padalina, brzina vjetra). Ukoliko je primjerice vani temperatura ispod nule, prozori će se automatski zatvoriti te na taj način spriječiti smrzavanje vode u kući. Također ukoliko puše jaki vjetar, ili pada jaka kiša prozori će se automatski zatvoriti kako bi spriječili eventualnu štetu nastalu zbog vjetra ili kiše. Osnovna motivacija za izradu ovakvog projekta je osloboditi korisnike bilo kakve brige oko prozora u svim vremenskim uvjetima.

Korisnici projekta

Svi stanari u kući

Ciljevi

  • mjeriti brzinu vjetra (ako je brzina vjetra iznad neke dopuštene granice smatra se da je potrebno zatvoriti prozore)
  • mjeriti količinu oborina (ako je količina oborina iznad neke granice smatra se da postoji mogućnost padanja kiše kroz prozor te se prozori zatvaraju)
  • mjeriti temperaturu (ako je temperatura ispod ili iznad neke zadane, prozori se zatvaraju)
  • na temelju navedenih parametara donijeti odluku o otvaranju/zatvaranju prozora

Resursi

Projekt je realiziran uz pomoć postojećeg razvojnog okruženja koje se temelji na PIC18F8722 mikrokontroleru koji se programira uz pomoć PICkit 3 programatora. Otvaranje i zatvaranje prozora simulirano je pomoću koračnog motora koji je upravljan signalom iz mikrokontrolera uz pomoć L297 i L298 integriranih krugova. Koračni motor se koristi zbog činjenice kako se različiti prozori različito zatvaraju te se broj koraka koračnog motora može prilagoditi različitim vrstama prozora. S obzirom na ograničeno vrijeme za izradu projekta središnje računalo i podaci iz meteo-stanice simuliraju se upisivanjem vrijednosti u terminalni program.

Ograničenja

Neki senzori nisu namijenjeni za rad u okolini sa naglim promjenama mjernih veličina, te se u tom slučaju mogu javiti kašnjenja u izlaznoj veličini sa senzora

Komunikacija s ostalim podsustavima

Sustav preko RS-232 sučelja komunicira sa središnjim računalom od kojeg dobiva podatke iz meteo-stanice.

Izgled sustava

blok_shema2.jpg

2012/ivan_debelec/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)