Korisnički alati

Site alati


2012:tomislav_pozaic:start

pozaictomislav_prepoznavanjeemocijaukucana.pdf

Svrha projekta

Sustav, koji prepoznaje emocije ukućana te na temelju prikupljenih informacije automatski prilagođava glazbu u kući, omogućuje optimalan ambijent za svako doba dana i neka osnovna raspoloženja stanara (kao što su npr. sreća, tuga, ljutnja, strah, a opcionalno gađenje i iznenađenje).

Korisnici projekta

Svi stanari kuće, stana, ili korisnici nekog poslovnog prostora.

Na što se sustav odnosi

Ovisno o željama korisnika, moguće je u kući postaviti manje ili više jeftinih digitalnih fotoaparata kojima bi se slikala lica ukućana. Budući da danas već gotovo svaki bolji fotoaparat ima opciju automatske detekcije lica, sustav za detekciju emocija dobivao bi već pripremljene slike. Fotoaparat je moguće smjestiti kraj TV-a, iza ogledala u kupaonici ili na hodniku te u ulazna vrata. Prijenos slike do računala vršio bi se pomoću USB kabela (poželjno je sustav ugraditi u kuću prije žbukanja kako bi bilo moguće kablove provesti kroz zidove bez dodatnih oštećenja, najbolje u vrijeme postavljanja električnih instalacija). Računalo šalje podatak o trenutnom raspoloženju pomoću UDB protokola.

Cilj ovog projekta je detektirati raspoloženje (emocije) određenog ukućana i prema tome prilagoditi ambijent u kući. Prva opcija bi bila na temelju neke baze slika lica, nasumično odabrati jednu, pomoću vektora pomaka u karakterističnim točkama lica klasificirati emocije. Obrada podataka vršila bi se u Matlabu. Samo gotova informacija o trenutnom raspoloženju proslijedila bi se bežičnom vezom do drugog računala (ili opcionalno mikrokontrolera) koje bi kontroliralo neki audio sustav. Glazba bi se birala ovisno o raspoloženju na temelju unaprijed zadanog algoritma.

Slika 1. Proces obrade slike

Slika 2. Karakteristične točke lica

Dodatne mogućnosti sustava:

✘ Real-time snimanje slika i prijenos na računalo gdje bi se onda vršila klasifikacija ljudskih emocija.

✘ Mogućnost kontroliranja više audio sustava pomoću mikrokontrolera.

✘ Klasifikacija raspoloženja napravljena u C-u čime bi se omogućilo spuštanje algoritma na mikrokontroler i izbjeglo korištenje skupih programskih paketa.

Ograničenja:

✘ Klasifikacija samo određenih emocija (ljutnja, strah, sreća, tuga te opcionalno gađenje i iznenađenje).

✘ Obrada podataka na računalu u Matlabu.

Očekivana interakcija s drugim sustavima i ukućanima

Sustav može komunicirati s KuKoc-em, kućnim komunikacijskim centrom. Naime, na KuKoc, sustav šalje samo gotovu informaciju o trenutnom raspoloženju ukućana (budući da sustav pokriva sedam osnovnih emocija, može se već slanjem jednog bajta podataka ostvariti željena funkcionalnost). Također, sustav za regulaciju kvalitete zraka u prostoru može iskorištavati informaciju o trenutnom raspoloženju ukućana kako bi eventualno na temelju emocija detektirao moguću lošu kvalitetu zraka i proveo dodatna mjerenja (time ostvarujemo uštedu energije jer nije potrebno mjerenja provoditi stalno).

Kao neželjene efekte ovakvog sustava potrebno je istaknuti narušavanje privatnosti ukućana. Dobra strana je što prijenosom samo gotove informacije o trenutnom raspoloženju ukućana između dva računala/mikrokontrolera maksimalno štedimo na potrošnji energije, a izvođenje algoritma za klasifikaciju emocija na računalu omogućuje veliku brzinu prilagodbe ambijenta.

Prezentacija sustava

Ovaj sustav može na temelju trenutnog raspoloženja ukućana upravljati drugim sustavima, kao što su na primjer rasvjeta, grijanje/hlađenje kuće, razina buke, regulacija kvalitete zraka u prostoru i slično. Fotografiranjem ukućana moguće je lagano stvoriti obiteljske albume te ujedno iskoristiti sustav za detekciju ulaska u kuću (i u svrhu zaštite kuće i u svrhu nadziranja ukućana). Osnovna svrha sustava (puštanje glazbe ovisno o trenutnom raspoloženju) omogućuje ukućanima u svakom trenutku optimalnu atmosferu i željenu glazbu, čime ambijent kuće nikad ne mora biti tmuran.

2012/tomislav_pozaic/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)