Korisnički alati

Site alati


2015:bruno_petric:projektni_zadatak

Svrha sustava

​Sustav pruža ukućanima mogućnost praćenja jačine zvuka u prostorijam kuće. Time povećavamo sigurnost ukućana jer će biti obaviješteni u slučaju nekog potencijalno opasnog događaja kao što je pokušaj provale, Potencijalno pruža mogućnost razlikovanja potrebne radnje koju treba obaviti kao što je u slučaju plača bebe, lajanja psa ili loma predmeta. Također pruža bolji nadzor nad jačinom zvuka kojem smo izloženi u duljem periodu čime možemo izbjeći potencijalna oštećenja sluha ili kao način za smanjenje nervoze ukućana koja može biti uzrokovana duljem izlaganju jakih zvukova.

Na što se sustav odnosi

Sustav treba pružati ukućanima ugodniju atmosferu za boravak kroz povećanje sigurnosti i boljim nadzorom nad događajima u kući bez potrebe za samim dodatnim ulaganjem vremena ukućana.

Funkcije sustava

Sustav treba raspoznati da li je zvuk u prostoriji buka, posljedica nekog događaja koji zahtijeva pozornost ukućana ili samo dio svakodenvnih aktivnosti ukućana. Treba pružiti informacije o jačini zvuka kojem su ukućani izloženi kroz neki dulji period.

Podsustavi od kojih se sastoji

-mikrofon za snimanje zvuka

-ethernet shield

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Sustav obrađuje informacije i stavlja ih na internet stranicu. Podatke mogu koristiti podsustavi koji provjeravaju prisutnosti.

​​

Očekivana interakcija s ukućanima

Sustav za mjerenje i prikaz jačine zvuka u idealnom slučaju uopće ne komunicira s ukućanima. Minimum komunikacije se odnosi na tekstualni izvještaj o prosječnoj jačini zvuka kroz dulji vremesnki period. Sustav će komunicirati s ukućanima kada detektira izvanredan događaj koji zahtijeva njihovu pažnju.

Način prezentacije sustava

Pomoću mikrofona spojenog na mikrokontroler će se snimati neki zvuk. Snimka će se frekvencijski analizirati te pokušati ustanoviti da li snimka u spektru sadrži nama neki zanimljivi zvuk(lom stakla, kucanje…).

Također će pratiti jačinu zvuka. Rezultate će prikazati na internet stranici,

2015/bruno_petric/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)