Korisnički alati

Site alati


2015:ivan_kunovic:projektni_zadatak

Pametno grijanje za postojeće klasične radijatore

Opis sustava u „pametnoj kući“

Pametni ventili za postojeće klasične radijatore u kući koji reguliraju temperaturu u prostorijama prema želji (postavkama) ili navici stanara.

Npr. Navečer se sve prostorije prestaju grijati osim sobe za spavanje, i to na nekoj blagoj temperaturi. Ujutro nakon tuširanja pali se radijator na kojem se suše ručnici. Poslije ručka pali se radijator na kojem se suše krpe od suđa.

Svrha sustava

Svrha sustava je prepoznati navike stanara i prema tome osigurati dovoljno ugode prema želji stanara i pritom uštedjeti maksimalno energije, pogotovo u slabo termički izoliranim prostorijama.

Na što se sustav odnosi

Sustav omogućava podešavanje svakog radijatora (njegove temperature) prema postavkama ili navikama stanara, meteorološkim uvjetima, željenoj količini uštede ili potrošene energije.

Funkcije sustava

Sustav sam otvara/zatvara ventile na radijatorima i time regulira temperaturu pojedinog radijatora u određeno vrijeme (unaprijed podešeno ili trenutno odabrano na web sučelju sustava), a time regulira i temperaturu prostorije u kojoj se taj radijator nalazi.

Podsustavi od kojih se sastoji

  1. Motor koji pokreće elektroventil i određuje njegovu otvorenost.
  2. Punjiva baterija napajana Peltierovim elementom koji crpi energiju iz topline radijatora (temperatura na ventilu je ona koja je inače na radijatoru te se uvijek može napajati, ukoliko dugo ne radi grijanje, otvore se ručno ventili te se za kratko vrijeme uključe pametni ventili).
  3. ​Modul za punjenje baterije + usb priključak za eksterno punjenje
  4. ​Wi-Fi modul koji omogućava da se svaki uređaj vidi na web-sučelju lokalnog rutera u stanu te dobiva informacije od routera od ostalih sustava s kojima u stanu komunicira
  5. Kontroler koji upravlja svime navedenim

Očekivana interakcija s drugim sustavima

Sustav vrši komunikaciju sa sustavima koji detektiraju prisutnost osoba u prostoru stana. Uzima od takvih sustava informaciju o poziciji osobe i vremenu zadržavanja.

Također, sustav komunicira s sustavom za grijanje-hlađenje stana kako ne bi uključivao-isključivao radijatore ukoliko grijanje uopće ne radi ili uzima informaciju o temperaturi i vremenu rada bojlera.

Očekivana interakcija s ukućanima

Ukućani komuniciraju sa sustavom preko web sučelja sustava, gdje podešavaju željene postavke ili rade trenutne promjene temperature na radijatorima. Na sučelju se nalazi mapa stana i radijatora te ukućani određuju u koje vrijeme žele koju temperaturu u određenom dijelu stana ili u koje vrijeme žele paliti/gasiti pojedine radijatore. Također je mogući automatski način rada gdje sustav uzima podatke sa drugih podsustava i automatski podešava grijanje prema navikama korisnika.

Sustav detektira vanjsku interakciju na radijator, odnosno ako stanar poveća temperaturu pojedinog radijatora eksterno ili preko višeNačin prezentacije sustava

Sustav omogućuje detaljnu i praktičnu kontrolu topline u stanu po prostorijama odnosno pojedinim radijatorima jednostavnom ugradnjom na svaki radijator na mjesto gdje se inače nalazi ventil za otvaranje/zatvaranje radijatora.

Sustav omogućuje pojačanje grijanja vode tako da komunicira s postojećim sustavom za kontrolu grijanja vode u radijatorima.

2015/ivan_kunovic/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)