Korisnički alati

Site alati


2015:karolina_majstrovic:projektni_zadatak

Svrha projekta

Kada su garaže manje i često nepregledne ovaj sustav će pomoći vozaču lakše parkirati vozilo. Trenutno nema predviđene dijelove programa koji bi mogli komunicirati s ostalim sustavima u kući, jer informacije o položaju automobila u garaži nisu relevantne za ostale sustave u kući (barem za sustave koje su kolege predložile).

Korisnici projekta

Vozači koji se parkiraju u osobne garaže.

Ciljevi projekta

  1. Svaki senzor mjeri udaljenost od automobila do zida gdje se nalazi.
  2. Mikrokontroler prima podatak te odlučuje je li udaljenost premala ili ne.
  3. Na temelju tog podatka odlučuje treba li obavjestiti vozača ili ne. Obavještava ga vizualno i zvučno.

Resursi

Sustav za nadziranje parkiranja u garaži:
- senzore za mjerenje udaljenosti
- mikrokontroler koji provodi potrebne proračune i komunicira sa senzorima i sustavom za obavještavanjem vozača

Sustav za obavještavanje vozača:
- LED koje pokazuju gdje je kritična udaljenost
- zvučna obavijest, tako da vozač ne mora stalno pratiti vizualne obavijesti
- mogućnost prikaza trenutnog stanja vozila na mobitelu

Ograničenja

Sustav će moći koristiti ljudi koji voze bilo kakva vozila kojima je potrebno parkiranje. Gluhonjemi također mogu koristiti ovaj sustav.

Komunikacija s ostalim podsustavima​

​Sustav će komunicirati serijskom vezom s računalom za potrebe otklanjanja grešaka u programskoj podršci.

Kada bi postojao sustav koji detektira otvaranje vratiju garaže ovaj sustav bi trebao biti povezans njime. Nije potrebno da ovaj sustav radi , ako vrata garaženisu otvorena i nikoga nema u garaži. Pri otklanjanju grešaka tijekom kreiranja sustava, koristiti ću serijsku komunikaciju s računalom.

Ne predviđa se izravna komunikacija s vanjskim sustavima.

Plan projekta

Na što se sustav odnosi:
Sustav za parkiranje osigurava jednostavnije parkiranje u manjim garažama. Nižim vozačima će ovaj sustav olakšavati parkiranje jer oni zbog svoje visine dobro ne vide sve vanjske rubove automobile. Pri otklanjanju grešaka tijekom kreiranja sustava, koristiti ću serijsku komunikaciju s računalom.

Funkcije sustava:
Vozač automobila neće se morati stalno okretati i gledati položaj vozila u prostoru. Sustav će mjerenjem udaljenosti između zida i automobila obavještavati vozača ako je preblizu zida.

Očekivana interakcija s ukućanima:
Očekuje se da sustav efikasno obavještava korisnika o trenutnom relativnom položaju automobila u garaži.

Način prezentacije sustava:
Većinom svi sustavi dostupni na tržištu su senzori koji se ugrađuju na automobil. Ti senzori su postavljeni na zadnjem dijelu automobila i upozoravaju vozača samo kada se zadnji dio automobila približi nekom objektu, pritom ne mareći da najčešće vozač ne vidi s koje strane je premalo udaljen. Također, taj sustav je izrazito skup i mora se ugraditi u automobil. Ovaj sustav je jeftin, signalizira gdje je vozilo preblizu zida i jednostavan je za ugradnju.

Na eksperimentalnim pločicama će biti postavljeni senzori i odgovarajuće LED. Maketa automobila će ulaziti u prostor koji ograđuju senzori, pri čemu će sustav za obavještavanje provoditi svoju funkciju. Zbog nemogućnosti prezentiranja sustava u garaži na realnim udaljenostima, pragovi za obavještavanje vozača će biti drastično smanjeni.

Komentar na recenziju:

“Bilo bi idealno da vozačevo sučelje bude na mobitelu, jer onda bilo koji vozač u tom prostoru može dobiti pomoć ”

Bila sam nejasna na početku definiranja zadatka. Naime, nema potrebe da bilo koji vozač može dobiti pomoć na mobitel. Garaža je namijenjena jednom vozaču (najčešće), ovaj sustav je namijenjen korištenju u garažama koje su malih dimenzija u sklopu obiteljske kuće. Stoga stojim pri svojoj ideji da i dalje zadržim oznake na zidu i eventualno zvučnu indikaciju blizine.

“pa, to bi bilo bas „cool“ J kad bi indikacija mogla biti i na mobitelu
(vozac se „prijavi“ na garazu , pa na ekranu vidi polozaj auta u garazi dok parkira)
ali za sada neka ta ideja ostane u „possible future extensions“”

U razgovoru s kolegama saznala sam da se nikome ne bi dalo prije ulaska u garažu prvo mobilnu aplikaciju upaliti, mobitel smjestiti na neko vidljivo mjesto u automobilu, eventualno ulogiravati u sustav i tek onda krenut parkirat. No tu opciju ću staviti u neko daljnje razmatranje, te u skladu s time predvidjeti određene izvode mikrokontrolera baš za tu namjenu.

2015/karolina_majstrovic/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)