Korisnički alati

Site alati


2015:luka_drmic:projektni_zadatak

**KUC-KUC brava**

Svrha projekta

Omogućiti stanarimai njihovim gostima alternativni, lakšii brži način otključavanja određenih vrata. Sustavza otključavanje vrata kucanjem po vratimas od prije poznatim uzorkom kucanjašto će dovestid o otkuljčavanjabrave.

Korisnici projekta i interakcija s njima

Glavna interakcija će se odvijati s glavnim administratorom (ili više) koji će posjedovati glavnu “knock-knock” lozinku s kojom bi dalje mogli administrirati ostale lozinke unutar sustava (pomoću više tipkala i određenih led dioda koje bi svijetlile u ritmu u kojemu je zadana određena lozinka).

Još jedna interakcija s ukućanima je prilikom generičkog kucanja na vrata kada bi se upalio zvono na vratima i signaliziralo ukućanima da se netko nalazi na vratima (u slučaju da se sustav nalazi na glavnom ulazu).

Ciljevi projekta

  • Na pravilan (programiran) uzorak kucanja otključava vrata
  • Mogućnost programiranja više uzoraka i mogućnost brisanja određenih uzoraka
  • Neovisno o ritmu kucanja, sustav će detektirati pravilan uzorak kucanja jer će mjeriti relativan razmak između kucanja, a ne apsolutno vrijeme kucanja
  • Samo unutar zaključanog prostora moći će se programirati šifre kucanja uz potrebno dodatno kucanje zaštitne šifre koju zna samo administrator
  • Na generičko kucanje pali zvono kako bi stanari znali da je netko na vratima (u slučaju da se sustav nalazi na glavnom ulazu )

Podsustavi i resursi

Sustav se sastoji od:

  • sustav za detekciju kucanja (ostvaren pomoću mikrokontrolera (Arduino) koji će analognom ulazu detektirati kucanjas piezzo elementom( piezzo zvučnik koji će biti korišten kao mikrofonu ovom slučaju) )
  • sustav za obradu i prepoznavanje uzorka kucanja
  • sustav za signalizaciju (obično ulazno zvonce i led diode kao komunikacija s korisnikom kod programiranja šifri)
  • sustav za otključavanje/zaključavanje brave (električna brava, aktuator)

Ograničenja

Sustav je jako podložan zlouporabi tako da eventualna primjena sustava ne bi bila na glavnim vratima objekta (vrata od određene sobe, hladnjak, ženska kupaonica,itd.).

Još jedno ograničenje s kojim se je moguće susresti je materijal od kojeg su napravljena vrata. To ograničenje se može riješiti posebnim podešavanjem praga kod detekcije analognog signala na piezo elementu ili postavljenjem pojačala na izlazu piezzo elementa što bi bilo dovoljno za gotovo svaki materijal.

Komunikacija s ostalim podsustavima

Komunikacijase može napravitisa sustavomza pametno zaključavanje vrata, a posebno podsustavomza otključavanje/ zaključavanjebrave.

2015/luka_drmic/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2016/04/01 15:05 (vanjsko uređivanje)