Korisnički alati

Site alati


2015:marin_surina:projektni_zadatak

Svrha projekta

Svrha alarmnog sustava je održavanje sigurnosti i privatnosti kako ukućani ne bi vodili brigu o tome da li se netko neovlašteno kreće u njihovom privatnom prostoru. Cilj sustava jest da ukućani budu pravovremeno obaviješteni o uljezu u kući putem društvene mreže, kao što bi to radio ljudski čuvar.

Korisnici projekta

Svi korisnici nekog prostora od interesa za nadgledanjem i zaštitom.

Sustav će moći koristiti svi ljudi koji imaju twitter račun, pristup internetu i konfiguriranu komunikaciju između sustava i njihovog twitter računa.

Ciljevi projekta

  • Ostvarivanje detekcije pokreta putem senzora.
  • Javljanje korisniku detektirano kretanje i njegovo trajanje.
  • Uvid informacija o detektiranom kretanju omogućiti na korisinčkom twitter računu.

Resursi

Sustav se ostvaruje pomoću arduina i ethernet shileda. Koriste se besplatne datoteke za arduino. Za konfigraciju arduina potrebno nam je osobno računalo i USB kabel za spajanje. Potreban je senzor za detekciju pokreta (PIR senzor), te twitter račun za komunikaciju sa sustavom.

Ograničenja

Sustav će moći koristiti samo oni koji imaju pristup internetu, twitter račun i uspostavljenu komunikaciju između sustava i njihovog twitter računa. To znači da korisnik neće biti obaviješten o detektiranom kretanju ukoliko nema uređaj koji je u stanju primati “tweetove” ili ako nema pristup internetu. Takvo ograničenje moglo bi se riješiti, slanjem obavijesti putem SMS-a na korisnički mobitel.

Problem korištenja PIR senzora je što takvi senzori detektiraju promjenu količine izračene topline koju postižu dva paralelna elementa unutar senzora. To znaći da bi se otkrio uljez, mora postojati kretanje te zračenje topline. Problem se može riješiti korištenjem laserske mreže. Uljez bi se otkrivao prekidom laserske zrake pa nije potrebna detekcija topline.

Komunikacija s ostalim podsustavima

Budući da sustav komunicira s korisnikom preko twittera, moguća je interakcija u smislu da i ostali sustavi pametne kuće budu jednako tako s korisnikom u kontaktu preko društvene mreže. Primjerice slanje „tweeta“ da li je sustav za zalijevanje biljaka obavio svoju funkciju i kada.

Komunikacija s vanjskim sustavima

Predviđa se komunikacija s društvenom mrežom putem interneta.

Plan projekta

Datum Očekivani rezultat
10.05.2015. Nabaviti komponente i osposobiti sklopovlje sustava
25.05.2015. Završiti program za sustav i testiranje sustava
01.06.2015. Završetak izrade i priprema prezentacije sustava

Opis sustava

Sustav koji služi za detekciju kretanja neovlaštenih osoba u kući te signalizaciji korisniku o otkrivenom uljezu u kući. Sustav koristi senzore za detekciju pokreta te u slučaju otkrivanja obavještava korisnika putem twittera. Prvi “tweet” šalje pri prvoj detekciji. Nakon nekog vremena, ako još uvijek detektira pokret, šalje “tweet” o trajanju detekcije kretanja od njenog početka. Nakon što senzor više ne detektira kretanje, obavještava korisnika o prekidu te o ukupnom trajanju detektiranog kretanja do prekida.

Način prezentacije sustava

Za prezentaciju sustava potrebno nam je računalo ili mobilni uređaj s pristupom internetu te twitter račun.

Tijek prezentacije:

-uključivanje alarmnog sustava

-detekcija kretanja pomoću senzora

-mogućnost promjene udaljenosti osobe od senzora i utvrđivanje osjetljivosti detekcije pokreta

-kontrola i pregled dobivenih „tweetova“

-provjera „tweetova“ u trenutku kada senzor ne detektira kretanje (nakon pokrivanje PIR senzora )

-ponovna kontrola i pregled dobivenih „tweetova“


2015/marin_surina/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)