Korisnički alati

Site alati


2015:mirna_mihaljevic:projektni_zadatak

Svrha sustava:

Koliko puta ste se ustali, trebate se hitro spremiti, a nemate pojma što odjenuti? Možda su vas iznenadile vremenske (ne)prilike ili ste jednostavno u nedoumici je li potrebno obući dodatnu jaknu? Upravo navedenim problemima Pametni ormar bi trebao doskočiti. Svrha Pametnog ormara je olakšati i ubrzati izbor odjevnih predmeta u skladu s meteorološkim prilikama.

Na što se sustav odnosi:

Ovaj sustav prima i obrađuje podatke iz Državnog hidro-meteorološkog zavoda (u daljnjem tekstu DHMZ ) te na osnovu tih podataka korisniku daje jasne sugestije za odabir odjeće. Ukoliko korisnik nije zadovoljan ponuđenim, pruža mu se mogućnost da od sustava zatraži drugu kombinaciju.

Funkcije sustava:

Sustav: -predlaže korisniku što odjenuti

  • Ukoliko je korisnik nezadovoljan ponuđenim ili ponuđeni odjevni predmet nije trenutno dostupan ( nalazi se na pranju i sl. ) sustav će generirati drugu kombinaciju
  • Sustav može izdavati posebna upozorenja npr. potrebu za kišobranom, sunčanim naočalama, zaštitinim fakotorom…

Podsustavi od kojih se sastoji:

Mikrokontroler koji prima i obrađuje podatke

Sučelje mikrokontoler-računalo

-LED koje signaliziraju upozorenja ili u slučaju kad sustav nije povezan s računalom daju rezultat u obliku brojki. Svakom odjevnom predmetu ranije je pridružena brojka pa korisnik pogledom u tablicu ima informaciju o kojem se predmetu radi

Senzor temperature (ukoliko se podaci ne budu primali iz DHMZ-a)

Očekivana interakcija s drugim sustavima:

ukoliko kuća ima sustav koji mjeri vanjsku temperaturu poželjno je da s njim ostvari interakciju.

Očekivana interakcija s ukućanima:

Sustav može biti prilagođen samo jednoj osobi, ali ukoliko se odjevni predmeti različitih osoba na prikladan način razvrstaju ili se korisnici sustava na neki način razlikuju npr. unosom određenog pina tada svi ukućani mogu koristiti ovaj Pametni ormar. Pametni ormar treba biti jednostavan i intuitivan za korištenje.

Način prezentacije sustava:

Na zahtjev korisnika sustav treba generirati prikladne odjevne predmete u ovisnosti o vremenskim uvjetima. Ukoliko mikrokontroler nije spojen na računalo tada se rezultat treba prikazivati u obliku brojki na LED zaslonu, a ukoliko jeste, tada treba ispisati broj predmeta, njegov opis ili prikazati njegovu sliku na ekranu računala. Ako korisnik nije zadovoljan ponuđenim sustav generira ponovno. Za različite temperature treba dati različite i valjane odabire. Sustav daje posebna upozorenja ukoliko su za taj dan najavljene padavine.

Komentar na recenziju:

,,Ako trebate, DHMZ vam može dati podatke u raznim formatima kroz neko sučelje koje nude Hoće li to imati bazu odjeće koja ce biti okarakterizirana, kako bi mogao birati ili … ?''

Namjera mi je realizirati jednostavan sustav koji će imati izbor od svega nekoliko stvari, a nakon što se uvjerim u ispravan rad, sustav ću proširivati. Svakom odjevnom predmetu bit će dodijeljen BOP (broj odjevnog predmeta), a pored toga svaki će predmet biti razvrstan u određene temperaturne kategorije ili kategorije prikladnosti s obzirom na padavine. Dodatno se sustav može proširiti na način da razlikuje odjeću za svečane prigode od one koju uobičajeno nosimo i sl. Mogućnosti su brojne.

Svakako planiram prilikom realizacije ovog sustava koristiti podatke iz DHZM.

2015/mirna_mihaljevic/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)