Korisnički alati

Site alati


2015:projektni_zadatak

Svrha sustava:

Sustav ima zadatak dojaviti korisniku kad razina opasnih plinova prijeđe kritičnu granicu ili se pojave dim i vatra, bilo putem zvučnog alarma kad se korisnik nalazi unutar kuće/stana, bilo putem e-maila ako je korisnik udaljen.

Na što se sustav odnosi:

Sustav osigurava određenu zaštitu od požara ili previsoke koncentracije opasnih plinova.

Funkcije sustava:

Sustav mjeri potrebne parametre i omogućava korisniku da ne mora biti prisutan u prostoriji u kojoj je došlo do problema. Tako korisnik može u svakom trenutku biti svjestan stanja u toj prostoriji i prigodno brzo reagirati.

Podsustavi od kojih se sastoji:

- detekcija prisutnosti ukućana

- komunikacija s ukućanima putem e-maila ili alarma

- detekcija razine opasnih plinova i dima

- detekcija vatre

Očekivana interakcija s drugim sustavima:

Sustav može direktno komunicirati sa sustavom koji određuje prisutnost ukućana u kući/stanu ( primjerice serijskom vezom) tako da zna kojim putem ih obavijestiti ako dođe do problema. Može dijeliti podsustav za komunikaciju s ukućanima putem e-maila, npr. ako netko obavještava ukućane e-mailom o trenutnoj temperaturi ili vlažnosti zraka, šalje se jedan mail sa svim informacijama.

Očekivana interakcija s ukućanima:

Sustav će komunicirati s ukućanima ako dođe do povišene koncentracije opasnih plinova ili pojave dima i vatre. Ako ne dođe do tih pojava, neće komunicirati. Ako se ukućani nalazi unutar kuće/stana, bit će obaviješteni zvučnim alarmom, inače će dobiti obavijest na mail. Postoji mogućunost da će se istovremeno slati e-mail i oglašavati alarm(u slučaju da ne radi sustav za detekciju ukućana).

Način prezentacije sustava:

U blizini senzora držati upaljen upaljač ili šibice dok senzor ne registrira “vatru” i obavijesti korisnika o tome. Ako korisnik nije detektiran u blizini, treba dobiti e-mail, inače se oglašava zvučni alarm.

2015/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)