Korisnički alati

Site alati


2017:studenti:djuric:start

Sonar za slijepe

Projektni zadatak

Svrha sustava

U prvoj fazi projekta, cilj nam je napraviti sustav koji će omogućiti slijepim i slabovidnim osoboma brže kretanje po ravnom terenu. Sustav bi, na temelju senzora u naočalama i na koljenima, davao zvučni signal čija bi frekvencija beepova bila proporcionalna udaljenosti prepreke od korisnika, a “fokus” udaljenosti bi bio određen brzinom koraka.

U drugoj fazi projekta, postojeći sustav bi se nadogradio na način da omogući kretanje i po neravnom terenu s niskim zaprekama (kao što su npr. rupe, lokve, stepenice, različiti predmeti koji se nalaze na tlu itd.).

Druga faza projekta bi se izvršila u idealnoj situaciji, tj. ostavlja se na daljnju nadogradnju budućim generacijama i drugim zainteresiranim osobama.

Ciljevi projekta

  1. Ugraditi ultrazvučne senzore za udaljenost u naočale, magnetske senzore pokreta na trake (znojnike) i zvučnike u slušalice. Sve zajedno povezati s mikrokontrolerom.
  2. Montirati uređaj na korisnika i provesti inicijalizaciju (uvesti podatke o visini osobe). Ova točka je opcionalna.
  3. Primiti očitanja ultrazvučnih senzora za udaljenost.
  4. Primiti očitanja magnetskog senzora za brzinu/kretnju.
  5. Zajednički procesirati dobivene signale na mikrokontroleru i na temelju njih odrediti “fokus” udaljenosti.
  6. Na temelju fokusa odrediti šalje li se zvučni signal korisniku. Ako se šalje, odrediti i frekvenciju signala koja je proporcionalna udaljenosti korisnika od predmeta/osobe.
  7. Poslati zvučni signal korisniku (ako je potrebno).

Plan projekta

DatumOčekivani rezultat

Rezultati projekta

2017/studenti/djuric/start.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)