Korisnički alati

Site alati


2018:alen_vlahinic:projektni_zadatak

Svrha projekta

Ovaj jednostavan alarmni sustav služi za detekciju provale i obavještavanje korisnika o provali. Namijenjen je zaštiti prostora odvojenih od stambenog prostora kao što su garaža i radiona. Za komunikaciju između dijelova sustava koristi se komunikacija radiovalovima ili RF komunikacija. Zbog toga sustav ima relativno malu cijenu i jednostavnu implementaciju. To ga čini mogućim rješenjem za zaštitu prostora u kojoj se ne sprema velika vrijednost, ali bi korisnik i dalje htio osigurati svoju imovinu. U tom slučaju skupi alarmni sustavi nisu isplativi, pa bi ovakav sustav mogao biti pravi izbor.

Korisnici projekta

Stanari kuće, stanari stana

Ciljevi projekta

  1. Omogućiti korisniku aktivaciju i deaktivaciju alarma.
    • Upravljanje alarmom putem daljinskog upravljača koji mora biti jednostavan i malih dimenzija.
    • Omogućavanje gašenja lokalne signalizacije putem tipke
  2. Nadzor prostorije izvan životnog prostora
    • Osigurati brzu i efikasnu reakciju sustava na detekciju provale
  3. Upozoravanje korisnika o provali u tijeku​​​​​​
    • Signalizirati provalu lokalno u stambenom prostoru korisnika
    • Obavijestiti korisnika o provali putem aplikacije na mobitelu

Resursi

  • Arduino Nano (2 komada)
  • Arduino Uno
  • Arduino Ethernet Shield R3
  • dva para RF odašiljača i prijamnika
  • Pushover aplikacija
  • LED dioda
  • protoboard (2 komada)
  • tipka
  • otpornici (2 komada)

Ograničenja

Mogući problemi mogu se javiti kod određivanja dometa jedinica koja se nalazi u prostoru koji se štiti. RF komunikacija je osjetljiva na prepreke u prostoru i one mogu biti velika nepogodnost u implementaciji sustava. Trenutna konfiguracija sustava može detektirati samo otvaranje vrata, pa bi bila potrebna ugradnja senzora koji bi detektirao pokret.

Vlastiti zadatak

Moj zadatak bio je konfigurirati obavještajnu jedinicu u stambenom prostoru. Zahtjevi su bili da kao ulaz u svoju jedinicu trebam primiti poruku oblika {2, 2, 2} i na izlazu iz jedinice sukladno primljenoj poruci paliti i gasiti crvenu LED-icu i poslati obavijest preko Pushover sustava. Na jedinicu sam trebao dodati dva komunikacijska modula. Jedan komunikacijski modul je prijemnik RF signala frekvencije 433 MHz, dok drugi komunikacijski modul čini Ethernet shield za povezivanje na Internet i slanje obavijesti na Pushover aplikaciju.

Prijam i obrada dospjelog RF signala bila je jednostavna, pošto je samo bilo potrebno provjeriti dali je dospjela poruka jednaka poruci {2, 2, 2}. Zatim, kada se utvrdi da je dospjela poruka uistinu s takvim sadržajem, pristupa se Ethernet potprogramu. Taj potprogram preko Pushover sustava šalje unaprijed pripremljeni tekst poruke na Pushover aplikaciju instaliranu na pametni telefon vlasnika štićenog prostora. Bilo je potrebno napraviti vlastiti račun na Pushover web stranici, te tako dobiti niz od 30 znakova koji predstavljaju sredstvo korisničke identifikacije. Potom se definira unutra Pushover stranice korisnički projekt u kojem se navodi koji će medij slati podatke na Pushover server. Potom se za tu definiciju dobije drugi niz od 30 znakova koji se naziva apitoken. Ta dva niza se zatim unesu na odgovarajuća mjesta u potprogramu. Nakon što je zaprimljena poruka da je alarm aktiviran, dolazi do treperenja crvene LED-ice i slanja poruke na Pushover aplikaciju. Kako bi se isključilo treptanje LED-ice, te time omogućilo da jedinica može zaprimati nove zahtjeve za alarmom, bilo je potrebno dodati tipku koja će obavljati tu zadaću.

Komunikacija s ostalim podsustavima

Tri dijela sustava (stambena jedinica, štićena jedinica i daljinski upravljač) komuniciraju RF vezom putem slanja poruka koje se sastoje od tri ista znaka. Različit znak se šalje od daljinskog upravljača do štićene jedinice i od štićene jedinice do stambene jedinice. Komunikacija između Ethernet Shielda i Arduino Uno platforme ostvarena je pomoću SPI serijske komunikacije.

Komunikacija s vanjskim sustavima

Spajanje na Internet ostvareno je pomoću Arduino Ethernet Shielda na Arduino Uno platformi. Svrha spajanja na Internet je obavještavanje korisnika o provali putem notifikacije. Za to se koristi Pushover aplikacija koja omogućuje jednostavno slanje notifikacija na jedan ili više mobilnih telefona.

2018/alen_vlahinic/projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)