Korisnički alati

Site alati


2018:ivana_marinovic:cijeli_projektni_zadatak

Svrha projekta

Olakšati kretanje po spavaćoj sobi u mraku pomoću LED traka koje svijetle kad se osoba kreće i omogućiti detekciju mjesečarenja.

Korisnici projekta

Namijenjeno je svim stanarima kuća, stambenih jedinica. Također i ljudima koji imaju problema s mjesečarenjem.

Ugradnja ovakvog sustava pogotovo bi olakšala kretanje djece i starijih po noći, i pametno rješenje bilo bi ugraditi napredniji sustav po cijeloj kući i stubama.

Ciljevi projekta

  • Dizajniranje sustava namjenske rasvjete koji se sastoji od Arduino Mega mikrokontrolera, senzora pokreta(PIR), LED trake, RTC modula, Ethernet shielda i ostalih elektroničkih komponenti.
  • Automatsko paljenje LED trake putem Arduino Mega mikrokontrolera nakon detekcije pokreta.
  • Definiranje više načina rada ovisno o trenutnom vremenu.
  • Kreiranje web stranice koja prikazuje sva vremena ustajanja osobe tijekom noći te tako služi za detekciju mjesečarenja.
  • Omogućiti paljenje i gašenje LED trake preko web stranice.

Resursi

1. Arduino Mega

2. protoboard

3. LED traka

4. RTC modul

5. PIR senzor

6. Ethernet Shield

Ograničenja

1. sustav se ne nalazi u nikakvom kućištu

2. Arduino Mega mikrokontroler se napaja preko USB priključka

3. odziv LED trake preko weba iznosi oko 0,5 sekunde

4. cijena koja bi ispala je velika u odnosu na proizvode slične namjene

Komunikacija s ostalim podsustavima

Nite Lite se sastoji od 3 podsustava – PIR senzor,Arduino Ethernet Shielda na Arduino Mega platformi i LED traka. Arduino Mega mikrontroler prima podatke koje na svojem izlazu postavlja PIR senzor, upravlja paljenjem i gašenjem LED trake. Komunikacija između Ethernet Shielda i Arduino Mega platforme ostvarena je pomoću SPI serijske komunikacije.

Komunikacija s vanjskim sustavima

Spajanje na Web server ostvareno je pomoću Arduino Ethernet Shielda na Arduino Mega platformi. Svrha kreiranja Web servera je praćenje mjesečarenja korisnika ovog sustava.

Vlastita uloga na projektu

Jednom kad je smišljen i realiziran sustav kojem su glavne sastavnice PIR senzor, Arduino Mega platforma, LED traka, RTC modul trebalo je testirati ispravan rad tih komponenti. To sam radila proučavanjem datasheetova pojedinih komponenti i pokretanjem već gotovih kodova za testiranje. Nakon provjere ispravnosti, trebalo je osmisliti i napisati programsku podršku. Prva verzija programskog koda nije uključivala nikakvo podizanje web servera. Kako bi se moglo ostvariti više načina rada u ovisnosti o vremenu bilo je potrebno definirati jedan vremenski interval za večer, a drugi za jutro. Raznim if-ovima i korištenjem RTC modula dobiveni su različiti načini rada. Naknadno, zbog ideje o podizanju Web servera u suradnji s kolegicom već napisani kod sam trebala dosta promijeniti pogotovo zato što je novi kod trebao u jednoj loop petlji posluživati i Web server. Zadnji korak je bio uhodavanje cijelog sustava i optimizacija koda.

2018/ivana_marinovic/cijeli_projektni_zadatak.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:11 (vanjsko uređivanje)